Hlavní obsah

Jahodové jogurty v testu propadly, zjistil časopis

– Praha

Spotřebitelský časopis dTest si vzal do hledáčku jahodové jogurty a zjistil, že pouze tři ze 17 testovaných produktů se obešly bez přídavku umělých aromat a barviv. K dosažení jahodové chuti, vůně či barvy si pak velká většina výrobců pomáhá syntetickými složkami.

Foto: Jiří Antal, Právo

Nedostatek skutečného ovoce často výrobci jogurtů nahrazují umělými dochucovadly. Ilustrační foto

Článek

Ze 17 testovaných jogurtů jich celých 14 obsahovalo umělou příchuť. Kromě toho v nich byla i barviva, například často používané barvivo E 120, označované také jako košenila, karmín nebo kyselina karmínová, které bývá spojováno s hyperaktivitou dětí.

Pro zajímavost, obsah ovoce v jahodovém jogurtu není stanoven žádnou vyhláškou, takže se skutečně použité množství jahod může u jednotlivých jogurtů významně lišit.

„Pokud je v jogurtu dostatek ovocné složky, nemusí si vypomáhat aromaty, barvivem, škrobem či želatinou, proto doporučujeme těmto položkám na obalu věnovat pozornost,“ uvedl Ondřej Jánoška z redakce časopisu dTest.

Méně ovoce, než uvádí etiketa

Podle Jánošky navíc výrobci na etiketách často slibují více ovoce, než pak v jogurtu skutečně je. Lákají například také na označení „živý jogurt“ či „živé kultury“, což je podle něj rovněž poměrně zavádějící. „Požadované množství ušlechtilých živých bakterií mléčného kysání totiž musí obsahovat každý výrobek označovaný jako jogurt,“ dodal Jánoška.

Vítězem testu se stal jahodový jogurt Billa Naše bio, který obsahoval nejvíce jahod a obešel se zcela bez umělých barviv či aromat. V senzorickém (smyslovém) testu překvapivě hodnotitelům více chutnaly jogurty dochucované uměle. Nejlépe v tomto hodnocení dopadl jogurt AGRO-LA Jihočeský jogurt z Jindřichova Hradce, který nejen neobsahoval žádné chemické náhražky, ale navíc se co do množství jahod umístil na čtvrtém místě ze všech testovaných vzorků.

Pouze s přírodními složkami si vystačil již jen jeden z testovaných výrobků – Bio selský jogurt Hollandia, ten však nezabodoval v senzorické části testu.

A DOST! Zelené čaje v sáčcích

Zelený čaj by měl za normálních okolností na naše zdraví blahodárné účinky. Obsahuje totiž antioxidanty. Působí také díky kofeinu jako životabudič. Jenže na mnoha místech světa je pěstován za pomoci zdraví škodlivých chemických látek. Nezávislé testy dTestu zkoumaly 17 zelených čajů v sáčcích a v některých objevily tak vysoký obsah pesticidů, že by se vůbec neměly prodávat. A to není všechno. Více v dalším díle seriálu A DOST! na serveru Stream.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám