Hlavní obsah

Irák poskočil v produkci ropy v rámci OPEC na druhé místo

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irák jakožto producent ropy v letošním roce vyskočil o dvě místa a v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se dostal na druhé místo. Naopak sousední Írán tři místa ztratil a propadl se na pátou pozici. Uvedla to agentura Bloomberg s tím, že na snížené produkci Íránu se podepsaly mezinárodní sankce ze strany Evropské unie a USA.

Foto: Profimedia.cz

Ropný tanker v Perském zálivu

Článek

První místo v rámci OPEC si drží Saúdská Arábie s denní produkcí 9,8 miliónu barelů denně. Produkce Iráku letos stoupla o 24 procent, zatímco ta íránská se propadla na nejnižší úroveň od roku 1988. Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) by měl vývoz íránské ropy i v roce 2013 nadále klesat.

„Irák bude i nadále produkovat tolik ropy, kolik je to jen možné, protože ropa je a zůstane jeho hlavním zdrojem příjmů i v dalších letech,“ sdělil ekonom Anas Alhajji ze společnosti NGP Energy Capital Management LLC z texaského Irvingu. „Irák potřebuje každý cent,“ dodal.

Irák se stal v rámci regionu Blízký východ a severní Afrika druhou nejrychleji rostoucí ekonomikou po Libyi a podařilo se mu přilákat významné investory, jakými jsou společnosti Royal Dutch Shell nebo Lukoil. Letos by irácká ekonomika měla růst o 10,2 procenta a v roce 2013 pak o 14,7 procenta.

V listopadu dosáhla irácká produkce ropy denně zhruba 3,35 miliónu barelů, u Íránu se jednalo o 2,7 miliónu barelů denně. Íránu by měl letos podle odhadů Mezinárodního měnového fondu (MMF) rovněž klesnout hrubý domácí produkt (HDP).

Irák spoléhá zejména na ropné pole Rumailá, které v současnosti vyprodukuje 1,43 miliónu barelů ropy denně. Na konci příštího desetiletí by se jeho produkce měla dostat na 2,85 miliónu barelů denně, což by z něj učiní druhé největší ložisko na světě.

Pořadí nejvýznamnějších členů OPEC v produkci ropy
stav k 31. prosinci 2011stav k 30. listopadu 2012
Saúdská ArábieSaúdská Arábie
ÍránIrák
VenezuelaVenezuela
IrákKuvajt
KuvajtÍrán
Spojené arabské emirátySpojené arabské emiráty
NigérieNigérie
AngolaAngola
AlžírskoLibye
KatarAlžírsko
LibyeKatar
EkvádorEkvádor
Zdroj. Bloomberg

Reklama

Výběr článků

Načítám