Hlavní obsah

Investoři se po summitu EU zbavují italských dluhopisů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Itálii se citelně zvyšují náklady na financování, investoři se dluhopisů italské vlády zbavují v obavách, že Řím se nebude schopen vypořádat s rychlým tempem zadlužování. Kromě zdravotní krize způsobené koronavirem se Itálie dlouhodobě potýká i s ekonomickými problémy a k nejistotě přispívá i nepřesvědčivý výsledek čtvrtečního summitu.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Policisté v ulicích Říma

Článek

Na summitu se lídři Evropské unie (EU) zabývali otázkou, jak pomoci zemím nejvíce zasaženým pandemií. Lídři se dohodli na vytvoření fondu, z něhož se bude financovat podpora ekonomik nejvíce zasažených koronavirem. Zatím ale nemají detaily plánu.

Výnos dluhopisů italské vlády se splatností deset let se dopoledne zvýšil až o deset bazických bodů, než začal opět klesat. Výnosy se pohybují opačně k cenám – pokles ceny tedy znamená růst výnosů. Nervozita na trhu ale přetrvává, protože mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's připravuje revizi úvěrového ratingu Itálie.

Mimořádné časy. ECB nakoupí dluhopisy za 21 bilionů

Ekonomika

Investoři se dopoledne zbavovali také dluhopisů některých dalších vlád z jižního křídla eurozóny, i tam se ale situace později stabilizovala.

Po dopoledním růstu se výnos italských vládních dluhopisů se splatností deset let odpoledne pohyboval kolem 1,95 procenta, což byl proti čtvrtku pokles o šest bazických bodů. Mírný pokles vykazoval i výnos dluhopisů s kratší splatností.

Počáteční růst smazaly i desetileté dluhopisy vlád Španělska a Portugalska, tedy zemí, které jsou v eurozóně považovány rovněž za finančně slabší.

Itálie je po Řecku druhou nejzadluženější zemí eurozóny ve vztahu k hrubému domácímu produktu (HDP). Dluh se nyní pohybuje nad 130 procenty HDP, ale kvůli nákladům na pandemii se podle odhadů analytiků patrně zvýší nad 150 procent HDP.

Po koronavirové recesi může přijít druhá krize. Mnohem horší

Koronavirus

Světové vlády dávají do oživení ekonomik v rámci stimulačních balíčků biliony dolarů, připomněl zpravodajský server BBC. Právě zadlužení států, které se tím prohlubuje, by podle Economist Intelligence Unit (EIU) mohlo způsobit druhou recesi.

„Mnoho evropských zemí, které patří k nejvíce postiženým pandemií, například Itálie nebo Španělsko, mělo již před epidemií rozpočet ve špatném stavu,“ připomněla Agathe Demaraisová, která vede oddělení prognóz EIU.

„Potenciální dluhová krize v kterékoli z těchto zemí se rychle rozšíří do dalších rozvinutých zemí i rozvíjejících se trhů, což pošle globální ekonomiku do dalšího propadu, který může být mnohem horší,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám