Hlavní obsah

Inspektoři nesmějí skrytě natáčet „šmejdy“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká obchodní inspekce (ČOI) nemůže skrytě nahrávat průběh předváděcích akcí, i když jí to novela kontrolního řádu měla od ledna umožnit. „Šmejdi” letos zatím dostali pokuty za celkem 4,4 miliónu korun. Počet předváděcích akcí v ČR neklesá. Řekl to nový ústřední ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

Foto: Aerofilms

Záběr z filmu Šmejdi, který na problematiku předváděcích akcí výrazně upozornil.

Článek

Od 1. ledna letošního roku začal platit nový kontrolní řád, který pracovníkům ČOI umožňuje pořizovat audio- a videozáznamy z předváděcích akcí a pak je používat i jako důkaz u soudu. Původní záměr zákonodárců umožnit ČOI skrytě nahrávat průběh předváděcích akcí však vzal za své kvůli některým ustanovením zákona o ochraně osobních údajů.

Inspekce při nahrávání průběhu akce například nesmí zabírat obličeje a na začátku akce musí organizátorům akce oznámit, že bude její průběh natáčet. Ti pak někdy takovou předváděčku raději rovnou zruší, uvedl Bezecný.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Falešnou akci nahlásí, pravou ne

Někteří pořadatelé předváděcích akcí se také snaží ztížit inspekci práci. Například jí dopředu podle novely zákona o ochraně spotřebitele předem oznámí konání akce a pak ji na poslední chvíli zruší. Zhruba třetina nahlášených předváděcích akcí se podle šéfa ČOI vůbec neuskuteční.

Počet předváděcích akcí klesne, až když o ně přestanou mít občané zájem
ředitel ČOI Mojmír Bezecný

"Například jedna firma má na malém městě nahlášenou na stejnou dobu předváděcí akci na třech místech, ale ta se koná jen na jednom z nich. Kapacita inspektorů neumožňuje obsadit všechny akce," dodal Bezecný.

Počet akcí neklesá

Část firem vůbec konání akce nenahlásí, o nich se ČOI podle Bezecného dozvídá často na základě informací od občanů.

Od začátku roku dokončila inspekce 225 kontrol předváděcích akcí, pochybení zjistila u 145 z nich a uložila pokuty za celkem 4,4 miliónu korun. Počet předváděcích akcí v ČR neklesá.

"Ten klesne až tehdy, když o ně přestanou mít občané zájem," myslí si šéf ČOI.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám