Hlavní obsah

Inflace v Británii vystoupila nejvýše za posledních 30 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meziroční růst spotřebitelských cen ve Velké Británii v prosinci zrychlil na 5,4 procenta z listopadových 5,1 procenta. Inflace se tak dostala na nejvyšší úroveň od března 1992. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnil britský statistický úřad.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Prosincový růst spotřebitelských cen byl výraznější, než očekávali analytici. Ti v anketě agentury Reuters předpovídali zvýšení o 5,2 procenta. Stoupající inflace vytváří tlak na britskou centrální banku, aby příští měsíc přikročila k dalšímu zvýšení úrokových sazeb.

V prosinci centrální banka nečekaně zvýšila svou hlavní úrokovou sazbu o 0,15 procentního bodu na 0,25 procenta.

Banka předpokládá, že inflace dosáhne v dubnu svého vrcholu v blízkosti šesti procent a že bude trvat déle než dva roky, než se vrátí k jejímu dvouprocentnímu cíli.

Ekonom: Ceny jídla a služeb už neklesnou

Ekonomika

Rostoucí inflace se stává rovněž politickým problémem pro vládu premiéra Borise Johnsona, která čelí výzvám ze strany opozice a charitativních organizací, aby kompenzovala předpokládaný dubnový nárůst regulovaných cen energie pro domácnosti o 50 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám