Hlavní obsah

Inflace v Británii poprvé v historii klesla na nulu

Míra inflace v Británii klesla v únoru na rekordní minimum kvůli nižším cenám potravin a počítačů. V meziročním srovnání zůstaly spotřebitelské ceny beze změny, když v lednu vzrostly o 0,3 procenta, uvedl v úterý britský statistický úřad.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Inflace je nyní ve Velké Británii nejnižší od roku 1989, kdy jsou k dispozici srovnatelné záznamy. Podle neoficiálních odhadů statistiků je údaj možná nejnižší od roku 1960.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru snížení inflace na 0,1 procenta. Očištěná inflace, která nezahrnuje ceny energií, potravin, alkoholu a tabáku, zpomalila v únoru na 1,2 procenta z lednových 1,4 procenta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ekonomové se domnívají, že ekonomika by v příštích měsících mohla zaznamenat deflaci, tedy pokles spotřebitelských cen. Před deflací již varovala i britská centrální banka. Důvodem je hlavně pokles cen energií.

Většina ekonomů se však domnívá, že deflace by Británii neměla ohrozit tak jako eurozónu, protože spotřebitelská poptávka by i v případě deflace měla zůstat silná díky vysoké zaměstnanosti a zvyšování mezd.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám