Hlavní obsah

Inflace se rozjela. Ceny vzrostly o 3,4 procenta

Aktualizováno

Růst spotřebitelských cen nabral nebývalé tempo. V červenci vzrostly meziročně o 3,4 procenta. Inflace je tak nejvyšší za posledních 12 měsíců. Oproti předchozímu měsíci ceny stouply o jedno procento.

Foto: , Novinky

Inflace v Česku

Článek

„Největší vliv na meziroční cenový růst měly potřetí za sebou ceny v dopravě. Ceny automobilů vzrostly o 5,4 procenta, pohonných hmot a olejů o 18,5 procenta,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

„Například Natural 95 se v červenci u čerpacích stanic prodával průměrně za necelých 33,5 koruny za litr, což byla nejvyšší hodnota od prosince 2014,” dodala Šedivá.

Na růst cenové hladiny měly vliv také potraviny. Ceny zeleniny ještě v červnu meziročně klesaly o 6,8 procenta.

Americká inflace je nejvyšší od srpna 2008

Ekonomika

V červenci už byly naopak o 6,9 procenta vyšší než před rokem. Brambory byly v červenci o 2,8 procenta dražší než před rokem. Ještě v červnu přitom jejich cena klesala meziročně o 23,4 procenta.

Restaurace a kavárny zdražily meziročně o 4,4 procenta. Ceny piva vzrostly o 6,4 procenta a ceny tabákových výrobků o 8,4 procenta.

Rostou i ceny bydlení. Nájemné z bytu se za rok zvýšilo o 2,5 procenta. Ceny výrobků a služeb pro údržbu a opravy bytu vzrostly meziročně o 5,5 procenta. Vodné i stočné zdražily o 5,5 procenta.

Náklady na vlastnické bydlení jsou o šest procent vyšší než před rokem, za čímž stojí především růst cen bytů a stavebních materiálů.

Inflace v eurozóně se vyšplhala na 2,2 procenta

Ekonomika

„Problém zůstává v konstrukci inflace. Její podstatná část je totiž 'importovaná' a jde na vrub zdražování vstupů do výroby na světových trzích a zpožďování dodávek, takže zahraniční dovozci jdou s cenou nahoru,” doplnil k tomu analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Reklama

Související články

Restaurace zdražily, obědvá se v práci

Ceny obědů vylétly do rekordních výšin. V restauracích za ně teď Češi platí výrazně víc, než byli zvyklí před koronavirovou krizí. V červnu se průměrná útrata...

Výběr článků

Načítám