Hlavní obsah

Inflace v Německu je nejvyšší za posledních 25 let, atakuje čtyři procenta

Novinky, bož

Spotřebitelské ceny v Německu v červenci meziročně vzrostly o 3,8 procenta, oznámil Statistický spolkový úřad (Destatis). Je to nejvyšší míra inflace od roku 1996, kdy se s měřením touto metodou začalo.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Na ilustračním snímku panorama Frankfurtu nad Mohanem

Článek

Jedním z důvodů je podle ekonoma Holgera Schmiedinga z banky Berenberg změna v dani z přidané hodnoty. Tu totiž v Německu kvůli pandemii a související krizi od července do prosince loňského roku snížili. Od Nového roku se ale vrátily staré sazby této daně.

Jinými slovy se tak v měření aktuálně srovnávají ceny zboží, které je zatíženo vyšší daňovou sazbou, s produkty, jež byly zdaněny nižší sazbou.

Nálada ve vedení německých firem se zhoršuje

Ekonomika

Dalším faktorem jsou vyšší ceny ropy, a z toho vyplývající zdražování paliv. Vedle toho mají lidé díky aktuálnímu vývoji pandemie lepší možnosti cestovat, což vede ke zdražování zájezdů.

Kromě toho měla na ceny vliv rostoucí poptávky související se znovuotevřením služeb po lockdownu. „Lidé samozřejmě zase chtějí do restaurací a hospod,” doplnil Schmieding.

V Severním-Porýní Vestfálsku, pro které Destatis zveřejnil detailnější rozbor, vzrostly ceny v pohostinství o čtyři procenta. Ještě v červnu činil meziroční nárůst jen 2,1 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Nálada ve vedení německých firem se zhoršuje

Nálada ve vedení německých podniků se v červenci zhoršila. Index podnikatelského klimatu, který ji odráží, klesl oproti minulému měsíci ze 101,7 bodu na 100,8...

Výběr článků

Načítám