Hlavní obsah

Inflace dál letí nahoru, překonala 11 procent

Aktualizováno

Inflace v Česku je nejvýše od července 1998. V únoru meziročně stoupla na 11,1 procenta z lednových 9,9 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Meziroční růst cen zrychluje od loňského července, tedy již osm měsíců v řadě.

Foto: , Novinky

Inflace v Česku

Článek

„Nejvýraznější cenové nárůsty jsme zaznamenali u položek bydlení, dopravy a potravin,“ uvedl Jiří Mrázek, ředitel odboru statistiky cen ČSÚ.

U bydlení meziročně nejvíce vzrostly ceny elektřiny o 22,6 procenta a zemního plynu o 28,3 procenta. Z potravin zdražily pekárenské výrobky a obiloviny o 11,3 procenta, mléko, vejce a sýry o 8,8 procenta, zelenina o osm procent a nealkoholické nápoje o procento méně.

V dopravě byly vyšší ceny automobilů, a to o 10,5 procenta, a pohonných hmot a olejů o 31 procent.

V březnu vysoce přes 12 procent

„S ohledem na únorovou inflaci nelze vůbec vyloučit, že Česká národní banka na březnovém zasedání zvýší hlavní úrokovou sazbu na pět procent,“ podotkl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Vláda si došlápne na marže u benzínu. Proti hříšníkům chce tvrdě zasáhnout

Ekonomika

Ten zároveň očekává, že příští měsíc inflace vykáže silný růst. Důvodem je prudké zdražování ropy, zemního plynu a pohonných hmot – zejména u těch totiž byly únorové ceny oproti současnosti značně nižší. K tomu se navíc musí přičíst slabší koruna. „Pravděpodobnost, že se v březnu s meziroční inflací dostaneme významně nad 12 procent, je velmi vysoká,“ dodal.

Před razantnějším nárůstem inflace v březnu varuje také analytik společnosti Ciftin Tomáš Volf. „Musíme si uvědomit, že jde o data za únor, takže relativně čerstvá, ale přesto dopady války na Ukrajině zatím nejsou nikterak velké. Ty se plně projeví až v březnových datech,“ upozornil.

Meziměsíční růst o 1,3 procenta

Meziměsíčně spotřebitelské ceny vzrostly v únoru o 1,3 procenta. V oddíle bydlení zdražila elektřina o 3,2 procenta, zemní plyn o 5,6 procenta. Z potravin vzrostla cena především u zeleniny (o 5,9 procenta). Naopak o dvě procenta klesly ceny vepřového masa, vejce zlevnila dokonce o čtyři procenta.

„Ceny zboží úhrnem vzrostly o 1,4 procenta a ceny služeb o jedno procento,“ uvedl ČSÚ.

Jaký bude celoroční růst spotřebitelských cen, je nyní podle analytiků kvůli válce na Ukrajině prakticky nemožné odhadnout.

„Pokud se však začátkem letošního roku odhadovala celoroční inflace kolem 8–9 procent, dnešní výhled se bezesporu posouvá o několik procentních bodů výše. Inflace v letošním roce tak může překonat i hodnotu z roku 1998 ve výši 10,7 procenta,“ uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Reklama

Výběr článků

Načítám