Hlavní obsah

Inflace nepolevuje. Tlačí ji zdražování benzinu a nafty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spotřebitelské ceny vzrostly v červnu oproti květnu o 0,5 procenta. Meziroční inflace potom činila 2,8 procenta, což je o 0,1 procentního bodu méně než v květnu. Vyplývá to z dat, jež v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Na meziročním růstu cen se výrazně projevilo zdražování benzinu a nafty.

Foto: , Novinky

Inflace v Česku

Článek

„Spotřebitelské ceny v červnu meziročně vzrostly o 2,8 procenta. Největší vliv na tento cenový růst měly opět ceny v oddíle doprava. Ceny automobilů byly meziročně vyšší o 5,7 procenta a ceny pohonných hmot a olejů o 20,2 procenta,” uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

„Například cena benzinu Natural 95 byla 32,47 Kč/l, což byla nejvyšší hodnota od července 2019, tedy nejvíce za téměř 2 roky,“ dodala.

Vedle pohonných hmot měly na meziroční růst cen vliv alkoholické nápoje a tabák. Jejich ceny jsou o 6,7 procenta vyšší než před rokem. Nájmy meziročně vrostly o 2,1 procenta, vodné a stočné potom 5,5 procenta.

Přechod z pozdních brambor na rané

Naopak meziročně zlevnilo vepřové o 9,7 procenta, ovoce o 7,1 procenta a zeleniny o 6,8 procenta. Brambory meziročně zlevnily o 23,4 procenta.

Brambory ale zároveň meziměsíčně zdražily o 10,5 procenta. To statistici vysvětlují mimo jiné přechodem z pozdních na rané brambory. Vyšší než v květnu jsou také ceny vajec (10 procent) a drůbeže (4,9 procenta).

Za meziměsíčním růstem cen o 0,5 procenta stojí také zdražování dovolených s komplexními službami o 4,3 procenta. Ceny stravovacích služeb rostly o 1,1 procenta, ceny oděvů a obuvi o 1,9 procenta.

„Situace na globálních trzích, kde přetrvávají významné inflační tlaky, vedle domácího růstu mezd působí na cenovou hladinu v České republice. Ta i přes červnové zvýšení úrokových sazeb ze strany ČNB dále roste,” sdělil Novinkám hlavní ekonom skupiny Roklen Pavel Peterka.

Peterka zároveň připomněl, že se tak meziroční inflace přibližuje horní hranici tolerančního pásma České národní banky (ČNB). Ta cílí na dvouprocentní inflaci, ale toleruje růst cen v tolerančním pásmu 1 až 3 procenta.

„Růst lze vedle probíhající ekonomické obnovy přisoudit i efektu srovnávací základny, kdy v roce 2020 byly ceny ropy a pohonných hmot relativně nízké,” dodal Peterka.

„Výsledky červnové inflace napovídají, jak se ČNB na srpnovém zasedání rozhodne reagovat. Pokud inflace dále poroste podobným tempem i během července, pak lze očekávat další zvýšení úrokových sazeb už v srpnu,” uzavřel ekonom.

Reklama

Související články

Růst cen v květnu zpomalil

Spotřebitelská inflace v květnu zpomalila. Spotřebitelské ceny rostly meziročně o 2,9 procenta, což bylo o 0,2 procentního bodu méně než v dubnu. Meziměsíčně...

Výběr článků

Načítám