Hlavní obsah

Inflace v eurozóně po devíti měsících klesla

Novinky, ČTK, bož

Meziroční inflace v eurozóně v červnu poprvé po devíti měsících klesla. Z květnových dvou procent růst spotřebitelských cen v 19 zemích platících eurem zpomalil na 1,9 procenta. V rychlém odhadu to ve středu uvedl statistický úřad Eurostat. Údaje za celou Evropskou unii (EU) odhad neobsahuje, úřad je zveřejní v polovině července.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Centrála ECB ve Frankfurtu

Článek

V červnu se na zpomalení růstu cen podepsaly zejména ceny energií, které vzrostly o meziročně 12,5 procenta, zatímco v květnu růst činil 13,1 procenta.

Zpomalil také meziroční růst cen služeb, a to na 0,7 procenta z květnových 1,1 procenta.

Zdražování stavebních materiálů? Je za tím covid i investiční horečka vlád, říká ekonom

Ekonomika

Evropská centrální banka (ECB) svojí politikou cílí na míru inflace těsně pod dvěma procenty. Vedení banky nedávno naznačilo, že v nejbližší době nemíní navzdory inflačním tlakům nic měnit na své uvolněné měnové politice a hodlá pokračovat v rozsáhlých nákupech dluhopisů.

Naposledy klesla inflace v eurozóně loni v září, kdy se dostala na dlouhodobé minimum s hodnotou minus 0,3 procenta. Od té doby byla stabilní nebo mírně rostla, v posledních čtyřech měsících pak růst zrychlil až na květnová dvě procenta, která jsou mírně nad inflačním cílem ECB.

Reklama

Související články

Růst cen v květnu zpomalil

Spotřebitelská inflace v květnu zpomalila. Spotřebitelské ceny rostly meziročně o 2,9 procenta, což bylo o 0,2 procentního bodu méně než v dubnu. Meziměsíčně...

Výběr článků

Načítám