Hlavní obsah

Inflace může dosáhnout dvouciferných hodnot, odhaduje ČNB

• Aktualizováno

Česká národní banka (ČNB) odhaduje, že inflace v Česku vystoupá v lednu na devět procent. Zároveň ale nevylučuje, že zkraje roku bude několik měsíců dokonce na dvouciferné hodnotě. V reakci na středeční data Českého statistického úřadu (ČSÚ) k prosincové inflaci to uvedl ředitel měnové sekce ČNB Petr Král.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Inflace v prosinci stoupla podle ČSÚ na 6,6 procenta z listopadových šesti procent. Tak vysoký růst cen byl naposledy v září 2008.

Inflace byla o jeden procentní bod vyšší, než ČNB odhadovala ve své listopadové prognóze. Důvodem je podle Krále stejně jako v říjnu a listopadu akcelerující jádrová inflace a v rámci ní růst nájemného, uvedl Král.

V prognóze na leden tak odhaduje, že meziroční růst spotřebitelských cen bude v prvním měsíci tohoto roku činit zhruba devět procent.

„Tento odhad je přitom v současných podmínkách obestřen vysokou mírou nejistoty, když obvyklé přeceňování zboží a služeb může počátkem letošního roku vést vlivem celkově proinflačního makroekonomického klimatu k ještě vyššímu růstu cenové hladiny. Nelze tak úplně vyloučit, že inflace bude zkraje letošního roku po několik měsíců dosahovat dvouciferných hodnot,” dodal Král.

Zdražování nebere konce. Inflace byla v prosinci 6,6 procenta

Ekonomika

Na dvoucifernou hodnotu se inflace v Česku dostala naposledy v roce 1998. Tehdy činila 10,7 procenta.

Konec prominutí DPH na energie

K zvýšení inflace podle Krále přispěje zejména skutečnost, že regulované ceny začnou počínaje lednem silně meziročně růst. "Dojde k tomu vlivem zdražení energií souvisejících s bydlením poté, co od ledna došlo k ukončení dočasného prominutí DPH na elektřinu a plyn. To zatím snižovalo celkovou inflaci o zhruba jeden procentní bod," uvedl Král.

Meziroční zdražení pohonných hmot bylo v prosinci proti odhadům ČNB meziročně ještě o něco vyšší. Regulované ceny v prosinci v souhrnu meziročně poklesly, a to vlivem dočasného prominutí DPH na elektřinu a zemní plyn. Pokles byl ale podle Krále menší, než očekávala centrální banka v prognóze.

Příspěvky na bydlení se kvůli zdražení energií zvednou, schválili poslanci

Domácí

Jádrová inflace, tedy inflace bez započtení sezonních vlivů, regulovaných cen, daňových úprav a jiných administrativních opatření, bude podle Krále ještě nějakou dobu dosahovat velmi vysokých hodnot. Bude tak odrážet domácí poptávkové tlaky i silnou dynamiku cen výrobců v tuzemsku a v zahraničí.

Podle Krále porostou i ceny potravin v návaznosti na růst cen zemědělských komodit na světových trzích. "Inflace tak bude v následujících měsících kulminovat. Posléze se začnou celkové inflační tlaky zmírňovat. K tomu přispěje odeznění růstu dovozních cen, které podpoří i posilující koruna, a na postupný pokles inflace bude tlačit i probíhající výrazné zvyšování úrokových sazeb ze strany České národní banky," uvedl Král.

Reklama

Výběr článků

Načítám