Hlavní obsah

Ceny dál letí vzhůru, inflace stoupla na 14,2 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Inflace v Česku nadále zrychluje. V dubnu meziročně stoupla na 14,2 procenta z březnových 12,7 procenta, uvedl v úterý Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně spotřebitelské ceny vzrostly o 1,8 procenta. Ovlivnily to zejména vyšší ceny v oddíle bydlení a v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Meziroční růst cen zrychlil už desátý měsíc v řadě.

Foto: , Novinky

Inflace v Česku

Článek

„Spotřebitelské ceny vzrostly oproti loňskému dubnu o 14,2 procenta. Bylo to nejvíce za poslední tři desetiletí, kdy v prosinci 1993 meziroční růst cen dosáhl hodnoty 18,2 procenta. Výši dubnového meziročního indexu nejvíce ovlivnily ceny bydlení, pohonných hmot a potravin,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

ČEZ stoupl zisk, mohl by vyplatit rekordní dividendu

Ekonomika

V oddíle bydlení rostly meziročně zejména ceny energií. Elektřina zdražila o 30,1 procenta, plyn dokonce o 44,2 procenta. Ceny tuhých paliv jsou vyšší o 24,1 procenta, tepla a teplé vody o 17,5 procenta.

Z potravin meziročně nejvíce zdražila mouka, a to o 52,3 procenta. Výrazně se zvýšila také cena polotučného mléka (o 31,3 procenta) a cukru (o 25,5 procenta). U vajec stouply ceny o 14,2 procenta, u masa o 11 procent.

„Například vepřové zdražilo z března na duben o skoro 25 procent. Cukr z měsíce na měsíc přidal skoro 18 procent a mouka takřka 22 procent. V růstu cen potravin se zrcadlí růst cen energií, ale také dopady války na Ukrajině,” poznamenal hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Letošní růst HDP bude jen 0,8 procenta, inflace přes 13 procent, odhaduje ČNB

Ekonomika

Meziroční ceny naopak poklesly u alkoholu a tabáku. Lihoviny zlevnily o 4,1 procenta, ceny piva ale mírně vzrostly, a to o dvě procenta.

„Na meziroční růst cenové hladiny měly v dubnu nadále největší vliv ceny v oddíle bydlení, kde kromě nákladů vlastnického bydlení, vzrostly ceny nájemného z bytu o 4,5 procenta, vodného o 5,3 procenta a stočného o 6,4 procenta,” uvedl ČSÚ.

K růstu významně přispěla i doprava. Ceny automobilů byly vyšší o 13,8 procenta a pohonných hmot a olejů dokonce o 41,5 procenta. Ceny oděvů vzrostly o 21,4 procenta a obuvi o 15,2 procenta, dodal ČSÚ.

Průměrná inflace 14 procent

Hlavní ekonom České bankovní asociace (ČBA) Jakub Seidler očekává, že inflace bude zrychlovat i v dalších měsících.

„Překonání 15procentní hranice je hotová věc. Pro letošní rok tak opět zvyšujeme odhad průměrné inflace směrem k 14 procentům,” uvedl Seidler.

Po prázdninách už ale začne inflace podle analytika společnosti Ciftin Tomáše Volfa ustupovat. „Zatímco dnes nízká srovnávací základna s rokem 2021 inflaci spíše akceleruje, ve druhé polovině roku bude hrát hlavní roli právě vyšší srovnávací základna. V důsledku toho ceny sice budou růst, ale v posledním čtvrtletí je pravděpodobné, že to bude pouze jednociferným tempem,” uvedl.

Inflace mění nákupní zvyky lidí. Méně kartáčků na zuby, více mouky, všimli si ve Francii

Ekonomika

Podle Seidlera se každopádně zvyšují rizika inflace i pro příští rok, „a to právě z titulu cen energií, kde na trhu ceny citelně rostou i pro dlouhodobé kontrakty let 2023 a 2024, které se pak budou dále propisovat plošně do spotřebitelských cen”. „Inflaci v příštím roce tak prozatím odhadujeme na 7 procent,” dodal za ČBA.

Reklama

Výběr článků

Načítám