Hlavní obsah

Hušákovy stokoruny lemovaly cestu od Sazky k O2 Aréně

Novinky, alt
Praha

Pražské čtvrti Libeň a Vysočany zaplavily v pátek ráno papírové československé stokoruny známé z dob konce totalitního režimu. Lemovaly cestu od sídla Sazky až v O2 Aréně. V noci je tam vyspali aktivisté ze skupiny Boty pro Hušáka.

Okolí 02 arény zasypaly desetisíce stokorun s Hušákovým portrétemVideo: Novinky

 
Článek

Had z velkých stokorun, který se vinul pražskou částí, má znázorňovat peníze, které místo do českého sportu tečou ze Sazky do O2 Arény. Náklady na stavbu haly se vyšplhaly asi na osm miliard a Sazka není schopna dluhopisy, které na ni byly vydány, splácet.

Nepořádek z napodobenin neplatných bankovek začala kolem osmé ráno uklízet firma. Lidé si je brali, dokonce přijela dodávka a její řidič papíry sbíral ve velkém. Nápis na stokoruně je pozměněný a tváře zemědělců jsou vyměněny za tváře Hušáka a Kořana.

Úklid vyjde na desetitisíce

Podle správy komunikací vyjde úklid ulic na desítky tisíc korun. "Technická správa komunikací od šesté hodiny ranní řeší tuto mimořádnou událost. V první fázi jsme se snažili uklidit papíry zejména z vozovky, jejichž množství v jednu chvíli ohrožovalo i bezpečnost silničního provozu," uvedl pro ČTK mluvčí Tomáš Mrázek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

"Sazka věří, že policie vše důkladně vyšetří, protože tisíce papírových bankovek dnes ráno při zvednutém větru ohrožovaly stovky řidičů, kteří neviděli na cestu," reagoval na akci mluvčí sázkové společnosti Jan Tuna.

Boty pro Hušáka

Iniciativa, která vznikla na Facebooku, také vyzývá, aby lidé posílali šéfovi Sazky Aleši Hušákovi a předsedovi hlavního akcionáře firmy ČSTV Pavlu Kořanovi své staré boty, nejlépe tenisky a jinou sportovní obuv, která už nebude potřeba, protože český sport zanikne. U zdi v ulici, kde Sazka sídlí, se už nějaké boty objevily.

Foto: Boty pro Hušáka, Novinky

V blízkosti sídla Sazky se shromažďují boty.

Podle Tuny lze před sobotní valnou hromadou firmy očekávat vyvrcholení těchto aktivit. "Kampaň je jasným důkazem, že jde o zoufalou snahu skupin, které chtějí získat tradiční českou firmu, ovlivnit a zmanipulovat delegáty sobotní Valné hromady ČSTV," uvedl.

Studená sokolovna a vila na Menorce

Někdo také zaplatil i inzeráty v tisku, kde upozorňuje na to, že sportovci v regionech nemají na vytápění sokoloven a provoz areálů a vedení Sazky, která má sport financovat, si kupuje vily na Menorce a vozí se ve vozech Bentley.

Není to první recesistický krok proti lidem ve vedení společnosti. Před několika týdny někdo oběsil na železničním mostě, který je poblíž sídla firmy, figuríny znázorňující české sportovce.

V Libni viseli oběšenci českého sportu

Na společnost byl vyhlášen úpadek a spravuje ji věřitelský výbor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám