Hlavní obsah

Hraniční přechody se Slovenskem jsou volné

Novinky, ČTK, Milan Vojtek, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenští odboráři ukončili ve 14 hodin stávku a uvolnili zablokované hraniční přechody. Na všech třinácti přechodech se postupně obnovuje provoz. Odboráři blokádou protestovali proti sociální politice vlády.

Foto: Staré hrady
Článek

Slovenští odboráři zahájili blokádu v deset hodin. Blokovány byly i čtyři přechody s Českem: Holíč-Hodonín, Drietoma-Starý Hrozenkov, Moravské Lieskové-Strání, Makov-Bílá-Bumbálka. Zatarasen byl také přechod do Rakouska v bratislavské Petržalce a některé přechody do Polska a Maďarska.

K nejdůležitějším požadavkům slovenských odborů patřilo zvýšení minimální mzdy téměř o polovinu na 8100 slovenských korun měsíčně, zvýšení přídavků na děti a důchodů shodně o deset procent. Zároveň chtěli vyšší podporu pro nezaměstnané.

Odboráři podle slovenského deníku Nový Čas zablokovali přechody lany, řetězy či jinými zátarasy. Na některých hraničních přechodech došlo k ostrým střetům mezi účastníky blokády a řidiči, kteří se zoufale snažili projet.

Podle některých informací měla blokáda trvat až do 17. hodiny. To se nepotvrdilo. Čeští řidiči se v průběhu protestu vyhýbali ucpaným přechodům v Sudoměřicích, další možností byla cesta na Slovensko přes Rakousko.

V Petržalce najížděl do odborářů džíp

Na hraničním přechodu do Rakouska Petržalka - Berg zahájila asi stovka odborářů svou protestní akci přesně v deset hodin, kdy zablokovali obě strany přístupové silnice. Byli odhodláni vydržet až do dvou odpoledne. Přišel je povzbudit předseda Konfederace odborových svazů Ivan Saktor. "Sociální situace na Slovensku je už neúnosná a my nemůžeme mlčet. Vláda zastupuje jen bohaté," řekl za souhlasných výkřiků protestujících odborářů.

Vzrušení nastalo po několika minutách, kdy se pokusil projet přes hranice silný džíp s bratislavskou poznávací značkou. Najel přímo na odboráře, kteří však neustoupili ani o krok a křičeli na řidiče, že je provokatér. "Zaplatil ho Dzurinda. Ten drahý džíp má tady od něj," volali odboráři. Mladý řidič vozu se představil jako Eduard Pekarovič a žádal příslušníky policie, aby mu umožnili přejezd. "Jsou porušena má ústavní práva, odboráři omezují mou osobní svobodu. Prosím, zakročte," žádal policisty. Ti mu však poradili, aby využil nedaleký hraniční přechod u městečka Kitsee. Řidič ještě chvíli seděl ve svém vozu a naštvaně telefonoval, ale po dvaceti minutách to vzdal a se slovy, že na odboráře podá trestní oznámení, odjel.

Odboráři drželi nad hlavami transparenty "Nechceme být národem chudých", "Důstojná životní úroveň - naše právo", "Do EU ano, ale ne chudí" a "Na to jsme vás nevolili, aby jste nás zbídačili".  

Přes Lanžhot projela jen sanitka

Také hraniční přechod Lanžhot - Brodské zablokovali odboráři přesně v deset hodin ráno. Na místě je 120 protestujících s transparenty. Jediné vozidlo, které nechali projet, byla sanitka převážející pacienta z Bratislavy na území ČR. Řidič řeckého kamionu ani řidička mazdy puštěni nebyli, situaci nervově neustáli a začali najíždět do odborářů. Přes přechod neprojel ani linkový autobus Bratislava - Praha vezoucí pasažéry na pražské letiště na letadlo do USA. Policie nakonec autobus nechala projet v protisměru po dálnici, avšak jeho řidič již neviděl velké šance, že cestující letadlo v Praze stihnou.

Odboráři si několikahodinovou blokádu zpestřili soutěží v malování křídou na dálnici. Vyhrával ten, komu se podaří nejlepší karikatura slovenského ministra práce.

Vláda není ochotná jednat

"Vláda není ochotná o našich požadavcích jednat," zdůvodnil páteční blokády viceprezident KOZ Eugen Škultéty. "Proto na ni chceme vyvinout určitý tlak, aby si s námi za jednací stůl sedla," dodal. Odboráři požadují od vlády zvýšení minimální mzdy a zvýšení přídavků na děti a důchodů o deset procent. Pokud vláda na tyto požadavky nepřistoupí, odbory chtějí zorganizovat další protestní akce. "Každý týden bude protestní akce. Učitelé se už připravují na ostrou stávku, zablokujeme dálnice a podobně. Nevylučuji ani generální stávku," řekl Právu předseda odborů Saktor.

Ředitelství slovenských celníků poslalo do služby více pracovníků, než je obvyklé v normální pracovní den, aby čekání na hranicích bylo co možná nejkratší.

Reklama

Výběr článků

Načítám