Hlavní obsah

Hledají se nové trhy pro český vývoz, kompenzace je poslední možností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kompenzace pro české firmy, které se potýkají s omezením vývozů do Ruska, připadají v úvahu, až když se nepovede jim pomoci jiným způsobem. Po prvním zasedání vládní pracovní skupiny k sankcím to řekl státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Primární je hledat nové trhy.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek řeší, jak pomoci firmám, které jsou postižené sankcemi.

Článek

Vývozy českých exportérů by mohly směřovat například do Kazachstánu, zemí Latinské Ameriky či zemí postsovětského Společenství nezávislých států (SNS). V případě mléčných výrobků je to Čína nebo Vietnam.

Státní správa se nyní podle Prouzy bude snažit především o to, aby české firmy mohly expandovat na trhy mimo Rusko. Napomoci tomu má i větší angažovanost ambasád, organizace CzechTrade a častější obchodní cesty prezidenta i členů vlády.

Dopad na českou ekonomiku

Dopad sankcí lze podle Prouzy zatím jen těžko odhadovat. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) v pátek dopad sankcí Evropské unie vůči Rusku odhadl na 2,2 miliardy korun ve snížených tržbách českých podniků a 700 ohrožených pracovních místech.

Odvetné zemědělské a potravinářské sankce Ruska podle něj ohrozí tržby v řádu 300 miliónů korun a 130 pracovních míst.

Předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula se obává, že sankce budou mít dopad spíše na tisíce, než stovky pracovních míst.

Zavádění sankcí

Evropská unie koncem července v reakci na situaci na východě Ukrajiny zpřísnila sankce vůči Rusku. Zakázala mimo jiné nové vojenské kontrakty, vývoz technologie a softwaru, kterou je možné využít vedle civilních i pro vojenské účely či  špičkové technologie pro těžbu ropy a břidličného plynu.

Rusko v reakci na sankce Západu zakázalo v minulém týdnu veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků a ovoce a zeleniny z Evropské unie i Spojených států [celá zpráva].

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám