Hlavní obsah

Gazprom opět zastaví dodávky do Německa, ceny plynu razantně vylétly

Dodávky plynu hlavním plynovodem Nord Stream 1 do Německa se kvůli opravě čerpací jednotky na tři dny opět zastaví. Odstávka bude trvat od 31. srpna do 2. září, oznámila v pátek ruská plynárenská společnost Gazprom, nad kterou má kontrolu Kreml. Po této zprávě cena plynu v Evropě trhla další rekord, pokořila hranici 257 eur za megawatthodinu.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Trubky plynovodu Nord Stream 1 v německém Lubminu

Článek

„Dne 31. 8. 2022 bude jediná funkční čerpací jednotka Trent 60 na tři dny zastavena z důvodu údržby a preventivní údržby. Běžné údržbářské práce budou provedeny společně se specialisty společnosti Siemens,“ oznámil Gazprom.

Po dokončení prací, pokud nenastanou žádné technické problémy, bude přeprava obnovena na současnou sníženou úroveň 33 milionů metrů krychlových denně, uvedl Gazprom.

Není důvod neotevřít Nord Stream 2, řekl německý vládní politik. Až na zničené NATO a EU, opáčil kolega

Evropa

V reakci na opětovné uzavření Nord Streamu 1 cena plynu pro evropský trh razantně vyskočila a pokořila dosavadní rekord. Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v září se ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku zvýšila téměř o sedm procent nad 257 eur (6333 korun) za megawatthodinu.

Nord Stream 1 přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře a je hlavní trasou pro dodávky ruského plynu do Evropské unie. Situace kolem dodávek ruského plynu se zkomplikovala, když Rusko v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí.

Německo patrně nedosáhne listopadového cíle ohledně naplnění zásobníků plynu

Ekonomika

Gazprom omezování dodávek plynu zdůvodňuje technickým problémy, mimo jiné chybějící turbínou ve stanici Portovaja. Evropská unie ale tvrdí, že technické problémy jsou pouhou záminkou a že Moskva používá plyn jako zbraň k prosazení svých zájmů.

Reklama

Výběr článků

Načítám