Hlavní obsah

Není důvod neotevřít Nord Stream 2, řekl německý vládní politik. Až na zničené NATO a EU, opáčil kolega

Berlín

Německo by kvůli zajištění dostatku zemního plynu pro nadcházející zimu mělo rychle zprovoznit zablokovaný plynovod Nord Stream 2. V rozhovoru s mediální skupinou RND to prohlásil místopředseda vládních svobodných demokratů (FDP) Wolfgang Kubicki. Podle něj neexistuje rozumný důvod proti zprovoznění produktovodu.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Trubky plynovodu Nord Stream 1 v německém Lubminu

Článek

Nord Stream 2, který vede po dně Baltského moře z Ruska do Německa, je hotový. Berlín ale jeho otevření zablokoval kvůli ruské agresi vůči Ukrajině.

„Nord Stream 2 bychom nyní měli co nejrychleji otevřít, abychom naše plynové zásobníky před zimou naplnili,“ řekl Kubicki. „Neexistuje žádný rozumný důvod, proč Nord Stream 2 neotevřít,“ uvedl.

Jeho stranický kolega a místopředseda parlamentní frakce FDP Alexander Graf Lambsdorff na Twitteru napsal, že Kubicki možná jen přehlédl kompetentní hodnocení takového kroku, jakým by zprovoznění Nord Streamu 2 bylo.

Gazprom: V plynovodu Nord Stream 1 funguje pouze jedna turbína ze šesti

Ekonomika

V tweetu odkazuje na novinářku Constanze Stelzenmüllerovou, podle které jsou dvě možnosti. První je mrznout za současného stavu, kdy ruský prezident Vladimir Putin neposílá surovinu plynovody Nord Stream 1 a Jamal, nebo být v teple díky Nord Streamu 2. Takové jednostranné řešení ze strany Německa by ale podle ní mělo politické důsledky v podobě zničené Severoatlantické aliance a Evropské unie, které dosud postupují proti Moskvě jednotně.

Německý kancléř Olaf Scholz v únoru v reakci na ruské uznání samozvaných separatistických republik na východě Ukrajiny prohlásil, že jednání Moskvy neumožňuje udělit souhlas se zprovozněním dokončeného plynovodu. O dva dny později ruská armáda vpadla na Ukrajinu.

„Nemáme co ztratit“

Kubicki uvedl, že by ale Německo souhlas s uvedením plynovodu do provozu mělo vydat, protože nemá kvůli omezeným dodávkám ruského plynu co ztratit. „Pokud by k nám touto trasou přišlo více plynu, možná dokonce celý nasmlouvaný objem, pomohlo by to, aby lidé v zimě nemuseli mrznout a aby náš průmysl neutrpěl vážné škody,“ řekl. Poznamenal, že právě to je prvořadou povinností německé vlády.

Rusko bude s plynem vydírat, ale nezavře ho zcela, míní odborníci

Ekonomika

Kubicki nesouhlasí s názorem, že by otevření Nord Streamu 2 bylo pro Putina vítězstvím. „Putinovým největším propagandistickým úspěchem by bylo, kdyby nám došel plyn, zatímco on by na nás ještě dobře vydělával. Tomu je třeba zabránit,“ řekl.

Po dně Baltu vede ještě zmíněný plynovod Nord Stream 1, kterým ale proudí plyn jen z dvaceti procent kapacity. Moskva to zdůvodňuje technickými problémy. Berlín takové vysvětlení odmítá a tvrdí, že Rusko plyn zneužívá jako zbraň.

Kreml: Nord Stream 1 potřebuje nutně opravu, my s ní ale nepomůžeme

Ekonomika

Německo nyní i přes snížené dodávky plynu plní své plynové zásobníky. Regulátor síťových služeb Bundesnetzagentur uvádí, že zásobníky jsou naplněny ze 78 procent, cílem je dosáhnout do listopadu 95 procent, jak stanovila vláda. Podle šéfa síťové agentury Klause Müllera je nejisté, zda se listopadový závazek podaří splnit.

Müller v televizi ZDF varoval, že ani plné zásobníky nezajistí Německu v případě zastavení dodávek z Ruska bezstarostnou zimu. Země podle něj potřebuje plynem šetřit a zároveň si zajistit nové dodavatele. Německo kvůli tomu buduje terminály na zkapalněný zemní plyn (LNG). Müller odhaduje, že Německo čekají nejméně dvě těžké zimy, než se stane na ruském plynu nezávislé. S nezávislostí na ruském plynu počítá německý ministr hospodářství Robert Habeck v polovině roku 2024.

Anketa

Souhlasíte s názorem, že by Německo mělo zprovoznit plynovod Nord Stream 2?
Ano
51,2 %
Ne
48,8 %
Celkem hlasovalo 30361 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám