Hlavní obsah

Francii sevřela stávka proti důchodové reformě, ČSA ruší lety

Právo, Novinky, pit, ivi
Paříž
Aktualizováno

Stávka odborů ve Francii proti důchodové reformě omezila zejména dopravu v zemi. Z tohoto důvodu jsou nuceny České aerolinie zrušit některé své lety. Francouzským odborářům se nelíbí prodloužení odchodu do důchodu z 60 na 62 let.

Článek

Se značnými problémy se potýká železniční doprava, do stávky se zapojilo téměř 54 procent zaměstnanců železnic.

Až polovinu, respektive třetinu letů musela rušit pařížská letiště Orly i Roissy. „V souvislosti s dnešní stávkou ve Francii byly České aerolinie nuceny zrušit let OK 760 z Prahy do Paříže i navazující zpáteční let OK 761. Všechny ostatní spoje do Paříže, Marseille a Štrasburku operují, v průběhu dne je ale nutné počítat s možností zpoždění,“ uvedla tisková mluvčí ČSA Hana Hejsková.

Zpoždění se podle Hejskové kromě letů do Francie týká i spojů do Španělska, do Madridu a Barcelony, které přelétávají francouzské území, a využívají tak služeb francouzského řízení letového provozu.

Se značným omezením funguje pařížské metro, rovněž zasažené stávkou.

Po celé Francii se má konat více než 240 protestních shromáždění. Kromě samotných odborářů by se v průvodech měli objevit i studenti ze středních a vysokých škol.

Francouzské odbory nelení a další protesty svolaly už na sobotu 16. října. Současně vyzývají k vyhlášení časově neomezených stávek.

Demonstrace na Slovensku

Několik tisíc odborářů z celého Slovenska protestovalo v úterý před sídlem slovenské vlády v Bratislavě proti úsporným opatření kabinetu premiérky Ivety Radičové. Odboráři se následně přesunuli před budovu slovenského parlamentu.

Podle odborářů opatření vlády zasáhnou především zaměstnance a nejslabší sociální vrstvy obyvatelstva. „Čtyřčlenné rodině se zvýší výdaje o 400 eur ročně,“ uvedl předseda Konfederace odborových svazů Miroslav Gazdík.

Odboráři by chtěli dosáhnout toho, aby se na úsporných opatřeních ve vyšší míře podíleli bohatší Slováci a velké firmy.

Odboráři nesouhlasí s plošným zvýšením daně z přidané hodnoty, ani s novým valorizačním mechanismem pro výpočet důchodů. „Na východě není práce. Vláda zastavila výstavbu dálnice do Košic, tak k nám nepřijde žádný investor. To je tragédie,“ řekl Karol ze Svidníku.

Protestní shromáždění se uskutečnila také v Košicích a v Žilině.

Masivní demonstrace postihly v minulých týdnech i další státy. Kromě Česka se demonstrovalo například v Polsku, Řecku, Rumunsku nebo ve Španělsku. Na velkém "mezinárodním" pochodu v Bruselu vyšlo do ulic na 100 000 protestujících.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám