Hlavní obsah

Francie: Demonstrace pokračují, stávkující blokovali marseilleské letiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Již osmým dnem pokračují ve Francii masivní demonstrace proti vládní důchodové reformě. Stávkující zaměstnanci ropné rafinerie a přístavní dělníci zablokovali příjezdovou komunikaci k letišti v Marseille, které zajišťuje místní i mezinárodní spoje na jihozápadě země. S odvoláním na odborové zdroje o tom informovala agentura Reuters.

Článek

Silniční přístup k letišti blokuje již od úsvitu zhruba 500 dělníků z ropné rafinerie včetně letištních dělníků a zaměstnanců pošty. "Žádný automobil se nedostane na letištní parkoviště," uvedl Mehdi Rachid z odborové centrály CGT v blízké rafinerii v Bouches-du-Rhone. Před letištěm se tvořily dlouhé kolony. Podle agentury AFP pořádkové síly už zasáhly a došlo k částečnému obnovení provozu.

Ve středu přitom prezident Nicolas Sarkozy nařídil, aby byly uvolněny všechny sklady pohonných hmot, které odpůrci návrhu důchodové reformy zablokovali. Ochromeno je všech 12 rafinerií v zemi. Blokován je největší francouzský ropný terminál u Marseille. Na marseilleské rejdě už podle agentury Reuters čeká 51 cisternových lodí. Demonstranti v současné době blokují 14 palivových skladů z celkového počtu 200.

Z 12 300 čerpacích stanic ještě 3200 nedostalo zásoby," uvedl francouzský ministr průmyslu Christian Estrosi s tím, že se postupně obnoví normální služby. Obdobně se vyjádřil i ministr vnitra Brice Hortefeux. Ten potvrdil, že policejní složky budou pokračovat v uvolňování obsazených skladů paliva.

Podle agentury AP mladíci v Lyonu převrátili auto a po policii házeli lahve. Ta proti nim zasáhla slzným plynem. Střety s policií byly v Lyonu zaznamenány už ve středu.

Stávky nadále částečně narušují i železniční a leteckou dopravu. O návrhu důchodové reformy, týkající se zvýšení důchodového věku z 60 na 62 let a prodloužení doby přispívání do důchodové pokladny, mají v pátek hlasovat francouzští senátoři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám