Hlavní obsah

Francie chce pro Renault dočasnou správu

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle francouzského ministra financí Bruna Le Maireho zatčený šéf aliance Renault–Nissan–Mitsubishi Carlos Ghosn není schopen vést automobilku Renault. V úterý o tom informoval server listu Financial Times. Japonská policie Ghosna zatkla po pondělní razii v centrále Nissanu.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Šéf Nissan Motor Carlos Ghosn

Článek

„Ghosn není v pozici, aby mohl Renault vést,“ uvedl ministr. Le Maire se dále nechal slyšet, že vláda preferuje, aby se vedení francouzské části koncernu ujala dočasná správa. Francouzský stát vlastní 15 procent automobilky.

Renault drží podíl 43,4 procenta v Nissanu.

Nissan se do problémů dostal už loni, když automobilka přiznala, že u některých modelů falšovala testy emisí. Vyšetřování Nissanu pak odhalilo množství prohřešků, mimo jiné poskytování zavádějících informací investorů o výši Ghosnovy mzdy nebo zneužívání majetku firmy k osobním účelům. [celá zpráva]

Akcie automobilky Nissan na tokijské burze v úterý ztratily 5,45 procenta, akcie Mitsubishi, která je rovněž součástí aliance, se za úterní obchodování na tokijské burze propadly dokonce o 6,9 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám