Hlavní obsah

Akcie Renaultu padají. Šéf firmy čelí v Japonsku obvinění

• Aktualizováno
Novinky, tov

Japonská prokuratura zadržela Carlose Ghosna, šéfa aliance Renault–Nissan–Mitsubishi. Nissan zprávy japonského tisku potvrdil na mimořádné tiskové konferenci. Akcie automobilek prudce klesají. Ghosn je podezřelý, že zatajil část příjmů.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Šéf Nissan Motors Carlos Ghosn

Článek

Policie v pondělí provedla razii v centrále Nissanu v Tokiu a zadržela šéfa správní rady automobilky Carlose Ghosna, informoval list Financial Times s odkazem na japonská média.

Výkonný ředitel Nissanu Hiroto Saikawa na tiskové konferenci obvinil Ghosna z řady pochybení, mimo jiné ze zneužívání peněz firmy pro vlastní účely a podhodnocování příjmů ve finančních výkazech. Dodal, že navrhne Ghosna odvolat na čtvrtečním zasedání rady.

Podezření firma prověřovala několik měsíců. Podvodů se měl dopouštět i další manažer Nissanu Greg Kelly.

Ghosn byl do roku 2016 ředitelem obou automobilek. Podle FT má v Japonsku postavení „rockové hvězdy” když spojením s Renaultem dokázal zachránit problémový Nissan.

Akcie Nissanu na burze v Německu během dopoledne oslabily až o 12 procent. Japonská burza zavírala v době, kdy se informace objevily, Nissan tam ztrácel půl procenta. Akcie Renaultu na pařížské burze klesaly až o 13 procent, později ztráty zmírnily na devět procent.

Francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl, že Francie bude usilovat o zajištění stability aliance. Upozornil, že je příliš brzy vyjadřovat se k obviněním, o kterých nemá žádné další informace, napsala ČTK. Francouzská vláda v Renaultu drží 15procentní podíl.

Nissan se do problémů dostal už loni, když automobilka přiznala, že u některých modelů falšovala testy emisí.

Reklama

Výběr článků

Načítám