Hlavní obsah

Finsko potápí plán pomoci zemím v dluhové pasti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinky

Finsko v pondělí zpochybnilo poslední plán na řešení dluhové krize eurozóny, na kterém se evropští lídři domluvili na summitu v noci na pátek. V Bruselu se dohodlo, že peníze z fondu Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), určeného pro boj s dluhovou krizí, bude možné používat pružněji k nákupu státních dluhopisů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Finská vláda v pondělní podle BBC uvedla, že v jejím odmítnutí takovéhoto použití peněz z evropského stabilizačního fondu EFSF podle mechanismu ESM ji podporuje i Nizozemsko.

Finsko vydalo prohlášení, z něhož citovala AFP: "Při rozhodování o nákupu (dluhopisů) je potřeba jednota a vypadá to, že jí nebude dosaženo kvůli odporu Finska a Nizozemska."

Lídři sedmnáctky s touto formou použití peněz souhlasili pod tlakem Itálie a Španělska, které si půjčují na vysoký, takřka nesplatitelný úrok blížící se sedmiprocentnímu výnosu u desetiletých dluhopisů, a žádaly EU, aby jim pomohla.[celá zpráva]

Už v minulosti Evropská centrální banka na druhotných trzích nakupovala dluhopisy zemí postižených krizí, což bylo považováno za sporné.

Bruselský summit nerozhodl o formě nákupu těchto dluhopisů.

Finové už loni blokovali poskytnutí druhé velké půjčky Řecku od eurozóny a MMF. Požadovalo záruky za svůj vklad do EFSF

Reklama

Výběr článků

Načítám