Hlavní obsah

Finančník lákal z lidí 20 let miliardy, z vězení se už možná nedostane

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houston

Americký finančník Allen Stanford, který vylákal během zhruba 20 let od lidí miliardy dolarů, neuspěl s žádostí o nový proces. Stanford byl tento měsíc shledán vinným z podvodů na principu pyramidové hry. Rozsudek by měl být vynesen 14. června. Finančník, kterému bude v sobotu 62 let, by mohl strávit zbytek života ve vězení, uvedla agentura Reuters.

Foto: Joe Skipper, Reuters

Miliardář Allen Stanford

Článek

Stanford měl prostřednictvím svých finančních společností připravit investory podvodným jednáním o sedm miliard dolarů (asi 131 miliard korun). Za nejzávažnější obvinění mu hrozí až 20 let vězení, uvězněn ale může být na mnohem delší dobu, pokud soudce rozhodne, že si tresty za jednotlivá obvinění odsedí za sebou.

Stanfordův právník zdůvodnil žádost o nový proces mimo jiné nedostatkem času na přípravu obhajoby. Tvrdil rovněž, že případ se proměnil v „mediální cirkus“. Jeho klient tak prý byl připraven o právo na spravedlivý proces. Soud ale žádost odmítl.

Stanford byl kdysi považován za jednoho z nejbohatších lidí v USA. Obviněn byl v roce 2009 a od té doby je ve vězení. Podle státních zástupců dvě desetiletí organizoval podvody, prostřednictvím kterých lákal peníze od lidí. Ty pak používal pro svůj rozmařilý život, jehož součástí byly luxusní byty a domy, jachty a soukromé tryskáče, a uplácel jimi regulátory, aby mohl pokračovat ve svých podvodech.

Lhal také investorům ve více než 100 zemích, když jim tvrdil, že jejich finanční prostředky byly investovány bezpečně do akcií, dluhopisů a jiných cenných papírů. Místo toho byly převáděny na jeho osobní účty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám