Hlavní obsah

Fico nabídl zpětné odkoupení plynáren

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenský premiér Robert Fico nabídl konzorciu Gas de France a Ruhrgas, které vlastní 49procentní balík akcií Slovenského plynárenského průmyslu (SPP), zpětné odkoupení akcií. Reagoval tak na návrh SPP na zvýšení ceny plynu pro domácnosti o téměř 20 procent.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

"Pokud se jim už na Slovensku nelíbí, zaplatíme jim částku, kterou vyplatili při privatizaci podniku a dosavadní zisk si mohou ponechat," uvedl na mimořádné tiskové konferenci. Fico slíbil, že stát vyplatí celých 130 miliard slovenských korun, které zaplatilo konzorcium při privatizaci podniku. "Návrh na zvýšení ceny plynu o 20 procent považuji za šílený. Loňský zisk SPP představoval 16,7 miliardy slovenských korun. Pokud jim to je málo a chtějí zvýšit ceny plynu pro domácnosti o 20 procent, ať nám vrátí SPP a my jim vyplatíme 130 miliard slovenských korun, za které podnik koupili," uvedl Fico.

Fico konstatoval, že kvůli katastrofálně provedené privatizaci minulou pravicovou vládou, se stát v SPP dostal do polohy statisty. "Stát má 51%, ale nemá možnost rozhodovat o této společnosti, protože v představenstvu máme menší počet zástupců, než Ruhrgas a Gas de France," dodal.

Úřad pro regulaci síťových odvětví první návrh SPP na zvýšení ceny plynu zamítl před několika dny. SPP vzápětí předložil nový návrh na zvýšení ceny plynu. "Ceny plynu jdou nahoru na celém světě i v okolních státech," uvedla mluvčí SPP Dana Kršáková

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám