Hlavní obsah

Fiat Chrysler se zalekl „Trumpových cel”, část výroby přesune z Mexika do USA

Automobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA) přesune svou výrobu nákladních pickupů z Mexika do závodu v americkém Michiganu, kde současně investuje jednu miliardu dolarů (21,2 miliardy Kč). Uvedla to v prohlášení v noci na pátek. Reaguje tím na hrozbu speciálního dovozového cla, kterým pohrozil prezident Donald Trump.

Foto: Profimedia.cz

Pick-up Ram

Článek

V závodě v Michiganu chce FCA od roku 2020 vyrábět model těžkého nákladního pick-upu Ram, který se v současnosti vyrábí v Mexiku. V Mexiku chce nadále automobilka vyrábět komerční vozy určené pro globální trhy. V americkém závodě by nově mělo vzniknout 2500 pracovních míst.

Automobilka se rozhodla přesunout výrobu, protože se obává, že by Spojené státy mohly odstoupit od Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA). To by znamenalo, že automobilka bude muset platit za vozy vyrobené v Mexiku a dovozené do USA clo 25 procent.

Zavedení cel je plánem amerického prezidenta Donalda Trumpa, který ve své kampani volal po tom, že americké výrobky by se měly vyrábět doma v USA. Zhruba 90 procent vozů Ram vyrobených v Mexiku se prodá v USA nebo Kanadě.

Chrysler zvýšil v loňském roce výrobu v Mexiku o 39 procent na 639 000 vozů, ukazují údaje mexické vlády. FCA tak byla loni třetím největším výrobcem aut v Mexiku za automobilkami Nissan Motor a General Motors, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám