Hlavní obsah

Evropské peníze pro větší včelaře jsou v ohrožení

Právo, Aleš Pelikán

Problémy s evropskými dotacemi řeší včelaři. Dotace rozděluje Státní zemědělský a intervenční fond (SZIF) a pro všechny včelaře se žádosti zavázal administrovat Český svaz včelařů (ČSV). Jenže ten přijal směrnici, že to bude dělat jen pro své členy a pro ostatní vůbec nebo letos jen za poplatek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pro včelaře nad 150 včelstev, kteří mohou žádat o vyšší dotace na jiné a dražší vybavení, je nechce někdy administrovat vůbec. Část včelařů je tak pobouřená a požaduje nápravu nerovného stavu. Podle resortu zemědělství by měl ČSV administrovat dotaci všem.

Svaz je jediným administrátorem evropských včelařských dotací v oblasti technické pomoci. Jako žadatel pak předává požadavky včelařů na SZIF. Evropské dotace na technickou pomoc jsou nyní rozdělené pro včelaře do 150 včelstev a nad 150 včelstev.

Nerovný přístup

Jako větší včelař a člen ČSV žádal o dotaci Jan Kubeš z Olomouce. Pořídil si etiketovací stroj. „Z ČSV jsem dostal odpověď, že mám žádost přepsat pro včelaře do 150, jenže tam dotace na etiketovačku nejsou,“ řekl Právu Kubeš.

Po dohodě se SZIF proto požádal ČSV a jeho republikový výbor o přehodnocení podle jeho regulí, na písemnou odpověď stále čeká.

ČSV se nyní uvolil, že žádosti o dotace bude administrovat i pro nečleny, ale pouze za poplatek pět procent z pořizovací hodnoty. S tím má zkušenosti včelařka Jana Provazníková z Kolínska. „Dodala jsem svazu všechny podklady, napsali mi, že mám zaplatit poplatek. Podle mě nemají právo vybírat poplatky, pouze příspěvky. Ještě jsem po nich chtěla doklad s vyčíslením poplatku, už se mi nikdo neozval, to se mi nelíbí,“ uvedla Provazníková.

Nerovný přístup vadí Asociaci profesionálních včelařů, která žádá nápravu. Včelaři mají platit poplatek pět procent z cen s DPH, i když někteří jako plátci mohou žádat o dotace v cenách bez DPH. To se podle asociace téměř rovná částce, kterou lze získat jako dotaci.

Kvůli nestálému počasí je méně medu

Domácí

„Nařízení vlády počítá u technické pomoci s jediným administrátorem pro všechny a to je ČSV. To, že si přijal dodatek, je jen jeho interní dokument neuvedený v pravidlech. To je veliký problém,“ řekl Právu šéf asociace Kamil Kurtin. „Chceme, do budoucna žádat o dotace přímo přes SZIF jako zemědělci,“ uvedl.

Státní zemědělský intervenční fond podle mluvčí Lenky Rezkové poskytuje dotace v souladu s nařízením vlády. „Předmětné nařízení vlády neumožňuje chovateli včel podat žádost o dotaci přímo SZIF,“ řekla Právu Rezková.

O administraci dotace nyní ČSV znovu jedná, jak Právu řekla jeho předsedkyně Jarmila Machová, jasno má být příští týden. „Žadatel o dotaci by podle názoru ministerstva zemědělství měl administrovat žádosti jakéhokoliv chovatele včel, který ho o to požádá,“ uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Jakub Bílý.

Podle něj má ale pro své nečleny možnost stanovit si přiměřené podmínky pro zajištění takové žádosti např. formou uhrazení odpovídajících nákladů. „Do podmínek, za kterých si sjednají administraci chovatel s žadatelem, nebude ministerstvo zemědělství zasahovat,“ sdělil Bílý. „V nařízení vlády by měla být tedy jasně stanovena sazba třeba 500 korun za hodinu administrace dotace, nyní se může svazu platit za jednu žádost i 10 tisíc,“ dodal Kurtin.

Reklama

Související články

Kvůli nestálému počasí je méně medu

Nejprve sucho a pak deštivé počasí nepřálo příliš včelám a včelařům. Na některých místech proto včelaři mají menší snůšku jarního medu než v loňském roce, kdy...

Výběr článků

Načítám