Hlavní obsah

Kvůli nestálému počasí je méně medu

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejprve sucho a pak deštivé počasí nepřálo příliš včelám a včelařům. Na některých místech proto včelaři mají menší snůšku jarního medu než v loňském roce, kdy je pro změnu trápilo jen sucho. Se zdražováním medu včelaři ale zatím nepočítají.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Včelařka kontroluje včelstva.

Článek

„S medem je to letos slabší než jiné roky, což je dáno i tím, že nějaká včelstva kvůli nemocem odešla a některá byla na jaře slabší,“ řekl Právu předseda Okresní organizace Českého svazu včelařů v Litoměřicích Jan Masopust. Podle něj včelaře trápí i počasí, například včelaři, kteří si sami vychovávají nové matky, mají nyní problémy s jejich oplodněním. Některým včelařům se také včelstva vyrojila.

Stále větší úhyny

„Nemám problémy, že by se mi včelky rojily od té doby, kdy matkám zastřihuji jedno křídlo. Matka už pak s rojem neuletí, jen spadne před úl,“ uvedl Masopust. Snůšku medu lepší než loni zaznamenal letos včelař Michal Šimůnek z Dřemčic.

Okradený včelař se bojí o osud své rodiny

Styl

„Jarní snůška je o něco lepší, oproti loňsku jsem ale měl silnější včelstva,“ řekl Šimůnek s tím, že v případě příznivějšího počasí mohla být snůška medu ještě lepší.

V některých akátových oblastech mají včelaři také méně nebo žádný akátový med. Akáty totiž na jaře částečně poškodil mráz, takže květů bylo méně. „V době kvetení také často pršelo a bylo chladno, včelky toho z akátů moc nepřinesly. Navíc v té době létaly i na kvetoucí porosty hořčice, takže u mě se letos nedá o jednodruhovém akátovém medu vůbec mluvit,“ řekl Právu včelař chovající svá včelstva na Žatecku.

Na hodnocení celé sezony je ještě brzy podle zkušeného včelaře Josefa Křapky z Bečova u Mostu. Nyní včelaři čekají ještě na snůšku z lip, které nyní začínají kvést, prognóza je ale zatím nejistá. „Letos nosily včely hodně i z řepky, zemědělci u nás asi nepoužili repelenty, což pokazilo jarní medy,“ uvedl Křapka.

Prezidentský med. Čaputová nechala umístit úly v zahradě Prezidentského paláce

Evropa

Včelaře trápí kromě nemocí, kvůli kterým zaznamenávají stále větší úhyny, i velmi časté používání chemie v zemědělství. „Špatné je použití glyfosátů, zemědělci už to bez nich neumí. V půdě chybí humus, voda se pak nevsakuje a důsledkem jsou pak i sucha,“ doplnil Křapka. V celém Česku uhynula přes zimu podle výzkumu v rámci projektu Coloss více než pětina včelstev.

Velké zdražování medu zatím včelaři nechystají. Ze dvora prodávají medy za ceny kolem 150 korun za sklenici.

Med ze dvora je levnější

„Problémy s odbytem nemám, cenu medu nechávám jako v minulých letech,“ řekl Masopust. „Ceny medu se u včelařů pohybují kolem 150 až 180 korun, ze dvora je med levnější, pokud jede včelař na trh, má větší náklady a med je tam pak o něco dražší,“ dodal Křapka.

Reklama

Výběr článků

Načítám