Hlavní obsah

Evropská komise schválila návrh italské vlády na záchranu nejstarší banky světa

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropská komise ve čtvrtek souhlasila se vstupem italského státu do nejstarší banky světa Monte dei Paschi di Siena, která je dlouhodobě ohrožena nedostatkem kapitálu. Informoval o tom server Bloomberg. Podmínkou však je, aby se banka dostala do zisku. Dohoda ještě musí být formálně schválena.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Nejstarší banka světa a třetí největší italská banka Monte dei Paschi di Siena

Článek

K dohodě o restrukturalizaci italské banky v Bruselu dospěli komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová s italským ministrem financí Pierem Carlem Padoanem. Součástí dohody jsou pokračující „intenzivní a konstruktivní“ jednání mezi Itálií, komisí a Evropskou centrální bankou.

„Doufám, že to umožní Monte dei Paschi soustředit se na půjčování italským podnikům a podpořit italskou ekonomiku,“ uvedla Vestagerová.

Italská vláda již v prosinci schválila plán záchrany banky Monte dei Paschi di Siena. Vytvořila záchranný fond ve výši 20 miliard eur (469,23 miliard korun), který má sloužit všem bankám, jež nebudou schopny zajistit si dostatečný kapitál pro svou existenci.

Podobně jako další italské banky se Monte dei Paschi potýká s velkým objemem nesplácených úvěrů. Neúspěšně se pokoušela získat potřebný kapitál od soukromých investorů.

Tento kapitál potřebuje, aby pokryla ztráty spojené s plánem odprodat špatné úvěry v objemu 27 miliard eur, jak požaduje Evropská centrální banka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám