Hlavní obsah

Euro za 28 korun. Česká měna dál oslabuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koruna ve středu po poledni oslabila o dalších dvacet haléřů vůči oběma světovým měnám. K euru je nejslabší za pět a půl roku a obchoduje se za 27,96 koruny za euro, na chvíli se dokonce přehoupla přes 28 korun za euro. Vůči dolaru posunula dvouleté minimum na 20,96 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů na webu Patria Online.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle analytika Patria Direct Tomáše Vlka se koruna znovu dostává pod značný tlak. "Možné důvody vidíme v geopolitických rizicích a měnové politice ve střední Evropě," komentoval Vlk.

Trhy podle něj vnímají negativně zprávy o hromadění ruských vojsk u ukrajinských hranic. Podle mluvčí NATO je u hranic 20 tisíc ruských vojáků a Aliance se obává vpádu Ruska na Ukrajinu.[celá zpráva]

Z měnové politiky je důležitá zpráva z Maďarska, kde centrální banka zastavila snižování úrokových sazeb na historickém minimu. V Polsku jsou sazby sice stabilní, ale varianta jejich poklesu se dostává čím dál víc do hry, uvedl Vlk.

Česká měna oslabila už v úterý, podle analytiků byly důvodem i dozvuky prohlášení bankovní rady České národní banky o prodloužení režimu devizových intervencí do roku 2016. [celá zpráva]

Klesají i akciové trhy

Pod silným prodejním tlakem jsou už od minulého týdne měny na okolních trzích, především polský zlotý a maďarský forint. Před čtvrtečním zasedáním Evropské centrální banky navíc oslabuje i euro vůči dolaru.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Rostoucí napětí kolem ukrajinské krize zvyšuje také nervozitu na světových finančních trzích. Akciové burzy výrazně oslabují a investoři přesouvají peníze do bezpečnějších aktiv, například do německých státních dluhopisů. Globální akciový index MSCI kolem středečního poledne vykazoval pokles o půl procenta. Evropské akcie ztrácely 1,3 procenta a ruské akcie se propadly na tříměsíční minima.

Reklama

Související články

ČNB bude tlačit korunu dolů do roku 2016

Rada České národní banky rozhodla o prodloužení intervencí do roku 2016. S jejich ukončením dosud počítala ve druhém čtvrtletí 2015. Na tiskové konferenci to...

Výběr článků

Načítám