Hlavní obsah

EU podepsala s Ázerbájdžánem smlouvu o zdvojnásobení dodávek plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová v pondělí v Baku podepsala memorandum o porozumění, které předpokládá, že Ázerbájdžán zdvojnásobí dodávky plynu do Evropské unie. Do roku 2027 by tak mělo z Ázerbájdžánu do unie ročně směřovat nejméně 20 miliard metrů krychlových plynu. Komise to uvedla v tiskové zprávě. EU se snaží získat dodavatele místo Ruska, které v únoru napadlo Ukrajinu, za což na něj Unie uvalila sankce.

Foto: President Of Azerbaijan Press Se, Reuters

Předsedkyně EK Ursula von der Leyenová si podává ruku s prezidentem Ázerbajdžánu.

Článek

„Dnes tímto novým memorandem o porozumění otevíráme novou kapitolu naší energetické spolupráce s Ázerbájdžánem, klíčovým partnerem v našem úsilí o odklon od ruských fosilních paliv,” uvedla von der Leyenová.

Ázerbájdžán už dodávky zemního plynu do EU zvyšuje z loňských 8,1 miliardy metrů krychlových na očekávaných 12 metrů krychlových letos, uvedla Komise.

Doplňkový zdroj

Oproti celkové roční spotřebě zemního plynu EU, jež loni podle serveru Statista činila 397 miliard metru krychlových, jsou však dodávky z Ázerbájdžánu spíše doplňkovým zdrojem. Jen Česká republika totiž ročně spotřebuje zhruba polovinu z oněch 20 miliard metrů krychlových.

Hlavní trasa pro přepravu ruského plynu do EU, ruský plynovod Nord Stream 1 je od minulého týdne do 21. července odstaven kvůli plánované údržbě. V Evropě však panují obavy, že po odstávce už jím surovina do Evropy nepoteče.

Plyn nebude, je to v rukou vyšší moci, napsal Gazprom německým společnostem

Ekonomika

Společnost Gazprom, nad kterou má kontrolu Kreml a která vývoz plynu potrubím z Ruska zajišťuje, v červnu snížila tok plynu v Nord Streamu 1 zhruba na 40 procent původní kapacity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám