Hlavní obsah

EU chce pokutovat firmy, které nebudou mít ve vedení dost žen

Právo, Jan Rovenský
Brusel

Pokud každá větší akciová společnost v zemích Evropské unie nebude mít do osmi let ve svém vedení alespoň 40 procent žen, přijdou na řadu pokuty. Počítá s tím návrh eurokomisařky pro spravedlnost Viviane Redingové, proti němuž se již postavilo Česko spolu s dalšími osmi zeměmi EU.

Článek

Lednová zpráva EU uvádí, že je nyní v představenstvech společností 13,7 procenta žen, v roce 2010 to bylo 11,8 procenta. Při tomto růstu by trvalo dalších 40 let, aby bylo 40 procent žen zastoupeno ve vedeních společností.

Podle zvažované legislativy by v představenstvech akciových společností s více než 250 zaměstnanci nebo s tržbami přesahujícími 50 miliónů eur (1,2 miliardy korun) mělo do roku 2015 zasedat 30 procent a do roku 2020 už 40 procent žen.

Změnu ve vedení by tak musely provést nejen společnosti ve vlastnictví státu, ale i soukromé podniky kotované na burze. O výši případných pokut by rozhodovaly členské státy.

Návrh vzbudil odmítavé reakce už devíti států – vedle ČR se postavila proti Británie, Nizozemsko, Malta, Estonsko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko a Bulharsko.

Český vládní tajemník pro EU Vojtěch Belling řekl Právu, že diskuse se nevede o tom, zda jsou kvóty správné či účinné. „Otázka je, zda je nezbytné to činit na unijní úrovni. ČR je toho názoru, že EU má přijít na řadu tehdy, kdy řešení na národní úrovni není efektivní.

V ČR je to jen sedm procent

Domníváme se ale, že v tomto případě lze kroky činit na úrovni členských států,“ uvedl. Podle Bellinga už nyní je dostatek zemí proti návrhu, aby vytvořily tzv. blokační menšinu, která neumožní, aby zákon prošel. Novou normu by kromě Evropského parlamentu musely schválit i členské státy. Podle všeho je šance, aby návrh prošel, minimální.

Marcela Adamusová, genderová expertka společnosti Fórum 50 %, která podporuje rovné zastoupení žen a mužů, řekla Právu, že pokud EU neprosadí zákon zavádějící kvóty pro ženy, tak v ČR budou zavedeny jen těžko.

„Poslední výzkum v ČR ukázal, že ve statutárních orgánech je necelých sedm procent žen, což je i pod celoevropským průměrem. Návrh komisařky tedy určitě podporujeme, protože pokud se neuzákoní kvóty, tak se praxe nezmění,“ uvedla.

Podle Adamusové jsou kvóty dočasné opatření, ale hlavně samy o sobě nestačí.

„Musejí být doplněny o další opatření, jako jsou flexibilní formy práce či firemní školky,“ podotkla.

Březina: je to hloupost

Lidovecký europoslanec Jan Březina doufá, že návrh neprojde. „Ačkoli jsem příznivec evropské integrace, tak toto považuji za hloupost. Kvóty degradují ženy, které se vlastním přičiněním dostanou do vysoké pozice,“ řekl Právu. Podle něj je však Redingová schopná mnoho věcí prosadit. Právě díky eurokomisařce se snížily v EU ceny za roaming a posílání SMS ze zahraničí, připomněl Březina.

Ani europoslankyně Andrea Češková (ODS) se zavedením kvót na úrovni EU nesouhlasí. „Nemyslím si, že to povede ke správnému cíli, tedy k podpoře žen v jejich profesním životě a kariéře v případě založení rodiny. V europarlamentu má však návrh velkou šanci na úspěch,“ řekla Právu.

Naopak europoslanec Richard Falbr (ČSSD) si nemyslí, že zákon má šanci projít. „Je to jeden z nesmyslných návrhů, který Evropskou komisi diskredituje. Její starosti bych chtěl mít!“ podotkl na adresu Redingové.

Uzákoněné kvóty má např. Norsko, které není členem EU, a podobné zákony prošly nebo jsou v legislativním procesu v Belgii, Francii, Itálii, Nizozemsku a Španělsku. Podle unijních statistik ženy za stejný objem práce pobírají v průměru o 16,4 procenta méně peněz než muži.

Anketa

Jste pro zavedení kvót pro zastoupení žen ve vedení velkých firem?
Jsem žena a jsem pro
9,5 %
Jsem žena a jsem proti
21,7 %
Jsem muž a jsem pro
5,1 %
Jsem muž a jsem proti
63,7 %
Celkem hlasovalo 31652 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám