Hlavní obsah

ERÚ zkontroluje zásoby obchodníků s plynem

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Energetický regulační úřad (ERÚ) provede u všech obchodníků s plynem kontrolu bezpečnostního standardu dodávek plynu. Prověří, zda všechny povinné subjekty mají k dispozici dostatečné zásoby plynu pro případ jakékoliv krizové situace v zásobování českých chráněných zákazníků. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě.

Foto: archiv Pravo, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Chceme se přesvědčit, že bezpečnostní standardy dodávek plynu u jednotlivých obchodníků jsou řádně smluvně pokryty, jsou dosažitelné a že případné výpadky v transportu plynu do České republiky nijak neohrozí plynulost zásobování českých chráněných zákazníků. Jsem přesvědčena, že kontrola je v tuto chvíli z hlediska národní energetické bezpečnosti nezbytná,“ uvedla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

ERÚ může ve správním řízení za nesplnění povinností uložit pokutu až do výše 50 miliónů korun nebo až jedno procento z čistého obratu.

Po zavedení ruského embarga na dovoz řady potravin z EU a USA se dále vyostřilo politicko-ekonomické napětí mezi Ruskem a Západem, což někteří analytici označují za „novou studenou válku“.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Česká republika v současné době odebírá z Ruska zhruba dvě třetiny své spotřeby zemního plynu, třetina k nám proudí plynovody z Norska. V případě výpadků dodávek plynu by nám pomohly plynové zásobníky, které při plném obsahu dokážou pokrýt až třetinu roční spotřeby Česka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám