Hlavní obsah

ERÚ bude odebírat elektřinu od ČEZ ESCO. VZP a ÚOHS nového dodavatele ještě nevybraly

Energetický regulační úřad (ERÚ) bude od února po následujících 11 měsíců odebírat elektřinu od společnosti ČEZ ESCO. Celková hodnota kontraktu činí 1,99 milionu korun. Bývalý dodavatel, kterým byla společnost Microenergy, ukončil činnost, úřad tak skončil v režimu dodavatele poslední instance (DPI).

Foto: archiv, Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Dodavatele se přitom ERÚ nepodařilo najít v prvním kole výběrového řízení, vybrán byl tak až napodruhé. Kontrakt se však týká pouze jihlavského sídla ERÚ, další budovy odebírají energie v rámci jiných smluv.

„Z předložených nabídek byla jako nejvýhodnější vyhodnocena nabídka společnosti ČEZ ESCO, se kterou byla podepsána smlouva. Smlouva bude zveřejněna standardně v registru smluv během druhé poloviny ledna,“ potvrdil Novinkám mluvčí ERÚ Michal Kebort.

ČEZ ESCO se zaměřuje na služby související s dekarbonizací a snižováním klimatické stopy pro průmysl a města. Jde například o energetické audity a energetické poradenství, externí dodávky tepla a elektřiny nebo výstavbu kogeneračních jednotek, renovaci teplárenských soustav a instalaci fotovoltaických elektráren.

Je také dodavatelem služeb souvisejících s veřejnou a firemní elektromobilitou. Zajišťuje i dodávky elektřiny, plynu a tepla, výkup elektřiny, obchodování s emisními povolenkami, provoz energetických zařízení a jejich servis. Má téměř 2000 zaměstnanců. ČEZ ESCO patří do Skupiny ČEZ, kterou většinově vlastní stát.

VZP a ÚOHS stále bez dodavatele

Energie odebíraly od společnosti Microenergy také dvě další státní instituce: Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ty ale ještě v režimu DPI nějakou dobu pobudou.

Skončil další dodavatel energií. Jeho klientem byl samotný ERÚ

Ekonomika

VZP vyhlásila výběrové řízení na nového dodavatele elektřiny minulý týden. „Celkem se jedná o dodávání elektrické energie pro 94 odběrných míst na období od 1. 4. 2022 do 31. 12. 2022. Lhůta pro podávání nabídek končí 18. ledna,“ sdělila Novinkám mluvčí Viktorie Plívová.

ÚOHS vypsal veřejnou zakázku na nového dodavatele elektřiny už na konci minulého roku. „Usilujeme o to, aby smlouva s novým dodavatelem byla účinná od počátku března,“ řekl Novinkám mluvčí Martin Švanda s tím, že úřad vybírá ekonomicky nejvýhodnější nabídku dle stanovených hodnoticích kritérií. „U dané komodity lze jen těžko hodnotit kvalitu či náklady životního cyklu, proto jediným hodnoticím kritériem je nabídková cena,” vysvětlil.

Více o kritériích výběru prozradil v případě ERÚ Kebort. „Úřad je limitovaný zákonem o zadávání veřejných zakázek, který požaduje, aby zakázka byla přístupná co nejširšímu počtu uchazečů. Zadání tak sice obsahuje například požadavek na realizaci minimálně tří významných dodávek v roční hodnotě přesahující 300 000 Kč v posledních třech letech, hlavním kritériem ale i nadále zůstává cena,” řekl už dříve Novinkám.

Výběr článků

Načítám