Hlavní obsah

Skončil další dodavatel energií. Jeho klientem byl samotný ERÚ

Aktualizováno

Na trhu s energiemi skončil další dodavatel energií. Konec dodávek elektřiny a plynu oznámila společnost Microenergy, vyplývá z informací na webu Operátora trhu s elektřinou (OTE). Podle jeho dat dodává firma energie více než 760 zákazníkům. Jak zjistily Hospodářské noviny, je mezi nimi i samotný Energetický regulační úřad (ERÚ).

Foto: Milan Malíček, Právo

Pracoviště Energetického regulačního úřadu v Praze

Článek

OTE obdržel oznámení od Microenergy ohledně pozbytí možnosti dodávat svým zákazníkům elektřinu a plyn v pondělí odpoledne. Společnost působila na trhu jen něco přes rok.

Mezi její klienty patřily i orgány státní správy. Podle zjištění Hospodářských novin šlo o Energetický regulační úřad, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nebo Všeobecnou zdravotní pojišťovnu.

Ve výběrových řízeních je možné hodnotit pouze objektivní kritéria nabídek. Hlavním kritériem je proto cena
mluvčí ERÚ Michal Kebort

"Ano, ERÚ odebírá elektřinu od společnosti Microenergy. Tento týden bude vypsáno nové výběrové řízení, s uzavřením smlouvy počítáme do konce měsíce," řekl mluvčí úřadu Michal Kebort.

Výhodná nabídka

A proč si ERÚ vybral za svého dodavatele zrovna Microenergy, jež byla malou společností, a navíc na trhu působila jen krátce? Roli sehrála výhodná nabídka. „V rámci výběrových řízení ve státní správě je možné hodnotit pouze objektivní kritéria nabídek. Hlavním kritériem je proto cena,“ vysvětlil Novinkám Kebort.

Microenergy je tak už několikátým dodavatelem energií, kteří od poloviny října oznámili ukončení činnosti. Po Bohemia Energy, která dodávala energie pro asi 900 tisíc klientů, skončily také firmy Kolibřík energie s 28 tisíci klienty, A-PLUS Energie se 150 odběrnými místy a Ray Energy, která dodávala zhruba 3000 klientům.

Padl další dodavatel energií. Konec oznámila Ray Energy

Ekonomika

Odběratelům zajistí dodávky plynu a elektřiny dodavatelé poslední instance, bez energií tedy nezůstanou. Energie jim dodá dominantní dodavatel v daném regionu.

Dodavatelem poslední instance jsou v případě elektrické energie v závislosti na konkrétním regionu společnosti E.ON Energie (jižní části ČR), Pražská energetika (Praha a nejbližší okolí) a ČEZ Prodej (střed a sever ČR). U plynu pak E.ON Energie (Jihočeský kraj), Pražská plynárenská (Praha a nejbližší okolí) a innogy Energie (zbytek ČR).

Reklama

Výběr článků

Načítám