Hlavní obsah

Elon Musk už zase není nejbohatší na světě, na trůn se vrací Jeff Bezos

Bohumír Žídek, Novinky, ČTK, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf internetového prodejce Amazon Jeff Bezos se vrátil na pozici nejbohatšího člověka světa, ze které jej nedávno sesadil ředitel výrobce elektromobilů Tesla Elon Musk. Vyplývá to z aktuálních údajů na webu časopisu Forbes. Hodnota jmění obou miliardářů závisí na aktuální hodnotě akcií jejich společností.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Nejbohatší člověk světa Jeff Bezos

Článek

Právě akcie Tesly na začátku roku prudce rostly. Protože jak u Bezose, tak u Muska akcie jejich firem tvoří výraznou část jejich jmění, katapultoval tento vývoj Muska do pozice nejbohatšího člověka planety.

Nyní však hodnota akcií zase klesla. Do čela žebříčku nejbohatších lidí planety se tak opět vrátil Bezos se jměním ve výši 190,3 miliardy dolarů (přes čtyři biliony korun).

Elon Musk je novým nejbohatším člověkem na světě. Jeho Tesla poprvé přeskočila Facebook

Ekonomika

Jde o mentální cvičení

I to ukazuje, že žebříčky miliardářů představují spíše mentální cvičení. Opakovaně se objevily námitky, že kdyby Bezos většinu svého majetku rozdal, mohl by například výrazně pomoci boji s hladomorem.

Bezos ale zhruba 95 procent jmění drží v akciích Amazonu. Ty jednak nelze tak jednoduše proměnit v peníze, jednak může jejich hodnota velmi rychle zkolabovat.

„To neznamená, že je Bezos skrytě nuzák. Je to extrémně finančně zajištěný muž. Nicméně disponibilní zůstatek na jeho účtě se bude pohybovat spíše v milionech než miliardách dolarů,” vysvětlil Matthew Ader v magazínu Exponents.

Tesla investovala 32 miliard do bitcoinu

Ekonomika

Pokud by chtěl Bezos akcie začít masově prodávat, staly by se dvě věci – rychle by se začala snižovat jejich hodnota a za chvíli by nebylo komu prodávat. Většinu svého jmění tak Bezos rozdat nemůže, i kdyby chtěl.

Bezos odchází z čela Amazonu

V posledních letech Bezosovo jmění stouplo právě díky růstu akcií firmy. V roce 2018 se stal nejbohatším člověkem v moderní historii, když hodnota jeho majetku překonala 150 miliard dolarů.

Foto: Steve Nesius, Reuters

Zakladatel Tesly a SpaceX Elon Musk

Loni v srpnu se Bezos stal prvním člověkem, jehož jmění přesáhlo hodnotu 200 miliard dolarů. Aktuálně je hodnota jeho jmění pod touto hranicí.

Žralok, který cítí krev na míle daleko. Do čela Amazonu míří hokejový fanoušek Andy Jassy

Ekonomika

Bezos se vrátil na pozici nejbohatšího člověka světa v době, kdy se připravuje opustit místo ředitele Amazonu. Tento měsíc oznámil, že letos předá vedení firmy Andymu Jassymu, který řídí cloudové aktivity firmy.

Očekává se, že zakladatel Amazonu bude i nadále sledovat vývoj této společnosti. Více se však chce věnovat jiným projektům, včetně raketové společnosti Blue Origin, mediální společnosti The Washington Post nebo filantropických projektů Bezos Earth Fund a Amazon Day 1 Fund.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám