Hlavní obsah

Ekonomika meziročně stoupla o 2,4 procenta

Díky posílení domácí poptávky stoupl hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí meziročně o 2,4 procenta a mezičtvrtletně o 0,4 procenta. Růst se oproti předchozím prognózám Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně i mezičtvrtletně zvýšil o desetinu procenta. Aktualizované údaje zveřejnil v pátek ČSÚ.

Foto: Archiv, Právo

K růstu přispěla i vyšší spotřeba dmácností. Ilustrační foto

Článek

"Zpřesněná data reportují sympatický výkon české ekonomiky v letošním třetím čtvrtletí. Zároveň byl meziroční růst HDP mírně slabší, než čekala ČNB, nicméně se domníváme, že tato odchylka nebude mít nějaký zásadní dopad na názor centrální banky na vývoj v české ekonomice," uvedl hlavní analytik Generali PPF Asset Management Radomír Jáč.

Podle něj za celý letošní i příští rok stoupne ekonomika o 2,4 procenta.

Struktura HDP podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera potvrzuje, že růst je poměrně robustně založen na posílení domácí poptávky. "To je příznivá zpráva a nutná podmínka toho, aby se domácí ekonomika nadále udržela na příznivé růstové dráze," uvedl.

Struktura růstu podle ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské nepřináší překvapení. "S mezičtvrtletním růstem české ekonomiky o 0,4 procenta jsme tam, kam původně směřovaly odhady trhu," uvedla.

Výdaje domácností vzrostly o 1,5 procenta

Mezičtvrtletně vzrostly výdaje domácností o 0,4 procenta, výdaje vládních institucí klesly o 0,7 procenta. Celkové výdaje na konečnou spotřebu se mezičtvrtletně nezměnily, uvedl ČSÚ. O 1,8 procenta vzrostla ve srovnání s předchozím čtvrtletím tvorba hrubého kapitálu.

Meziročně výdaje na konečnou spotřebu vzrostly o 1,2 procenta. Výdaje domácností meziročně vzrostly o 1,5 procenta. Největší podíl na růstu spotřeby domácností měly výdaje na předměty dlouhodobé spotřeby, především dopravní prostředky.

Tvorba kapitálu se meziročně zvýšila o 7,1 procenta a již druhé čtvrtletí v řadě byla nejvýznamnějším faktorem růstu.

Hlavní ekonom Ery Jan Bureš upozornil, že Česko dál překonává svým výkonem eurozónu. "Meziroční růst je v tuto chvíli skoro trojnásobný. To je fenomén, kterým se v tuto chvíli může pochlubit celá střední Evropa - Polsko, Maďarsko i Slovensko v tuto chvíli rostou ještě rychleji," uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám