Hlavní obsah

EK odmítla regulovat trh mobilních dat v ČR. Trojice operátorů trh neomezuje, zdůvodnila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropská komise odmítla návrh na regulaci velkoobchodního trhu s mobilními daty v ČR. Český telekomunikační úřad svou analýzou neprokázal, že tři síťoví mobilní operátoři jednají ve shodě, a omezují tak konkurenci. Uvedla to na svém webu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Český telekomunikační úřad

Článek

Český regulátor s takovým závěrem nesouhlasí a zvažuje další kroky.

Pro ČTÚ není podle Terezy Meravé z tiskového oddělení rozhodnutí překvapivé. „Již na prenotifikačním jednání, tedy v době, kdy ještě nebyla analýza Evropské komisi známa, komise neformálně, nicméně poměrně srozumitelně vyjádřila svou skepsi vůči budoucímu postupu Českého telekomunikačního úřadu," uvedla.

Vodafone nabídne 30 GB dat za 167 Kč měsíčně. Smlouva není potřeba

Mobil

ČTÚ v minulých letech na základě analýzy trhu mobilních dat dospěl k názoru, že je v Česku omezena konkurence, a proto jsou ceny služeb jedny z nejvyšších v Evropě. O2, T-Mobilu a Vodafonu proto chtěl uložit povinnost umožnit přístup k jejich velkoobchodním mobilním službám virtuálním operátorům za regulovanou cenu.

Regulovaná velkoobchodní cena mobilních dat měla virtuálním operátorům umožnit replikovat nabídky mobilních síťových operátorů a soutěžit s nimi na trhu.

BEREC: Selhání trhu

Sdružení Evropských regulátorů BEREC se s některými výhradami EK ztotožnilo, nicméně také konstatovalo například významné selhání trhu na maloobchodní úrovni s cenami výrazně nad průměrem EU. Virtuální operátoři podle BEREC nemohou nabídnout účastníkům konkurenceschopné ceny kvůli zatěžujícím podmínkám na velkoobchodní úrovni. BEREC také doporučoval, aby EK a ČTÚ dále pokračovaly v jednání o odstranění přetrvávajících nejasností. K takovým jednáním už ze strany komise nedošlo.

Ministerstvo průmyslu a obchodu loni v září uvedlo, že cena mobilních dat v Česku klesla za poslední dva roky o polovinu, od roku 2011 jde o desetinásobné snížení. Za poklesem je podle něj zejména zavedení neomezených datových tarifů a posílení konkurence.

Reklama

Výběr článků

Načítám