Hlavní obsah

ECB nečekaně snížila sazby, nákupy cenných papírů chce nakopnout ekonomiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropská centrální banka ve čtvrtek nečekaně snížila svou základní úrokovou sazbu na nové rekordní minimum 0,05 procenta z dosavadní úrovně 0,15 procenta. Depozitní sazbu, za niž si u ní krátkodobě ukládají peníze komerční banky, navíc srazila hlouběji do záporného pásma. Šéf ECB Mario Draghi zároveň oznámil, že banka hodlá podporovat ekonomiku nakupováním cenných papírů od komerčních bank.

Foto: Alex Domanski, Reuters

Šéf ECB Mario Draghi

Článek

Banka chce snížením úroků, od nichž se odvíjejí úvěrové náklady v eurozóně, podpořit slábnoucí ekonomiku a zabránit propadu do deflace.

Další snížení sazeb finanční trhy už nečekaly, protože šéf ECB Mario Draghi po červnovém posunutí základní sazby na nové minimum a přesunu depozitní sazby do záporného pásma řekl, že v sazbách „jsme z praktických hledisek na dolní hranici”.

Draghi ve čtvrtek oznámil nová opatření na podporu ekonomiky eurozóny. ECB začne v říjnu nakupovat od bank zajištěné cenné papíry. Trhy podobné opatření očekávaly po jeho srpnovém prohlášení, že pro zajištění cenové stability "využije všech dostupných nástrojů". Podrobnosti plánu slíbil Draghi představit po zasedání 2. října.

Nebezpečně nízká inflace a slabý růst

Meziroční míra inflace v eurozóně v srpnu klesla na nové pětileté minimum 0,3 procenta. Je tak už hluboko pod cílovou úrovní dvou procent i pod úrovní jednoho procenta, kterou ECB označuje za „nebezpečnou zónu”.

Ekonomický růst v zemích eurozóny se navíc v letošním druhém čtvrtletí zastavil vlivem poklesu německé ekonomiky a pokračující stagnace ve Francii.

Informované zdroje agentuře Reuters sdělily, že bankovní rada měla ve čtvrtek na stole návrh na spuštění programu nákupů cenných papírů vytvořených z bankovních úvěrů (ABS) a odkupů krytých dluhopisů v hodnotě až 500 miliard eur.

Nákupy dluhopisů a dalších aktiv jsou nejúčinnějším nástrojem, který může ECB použít. Tyto nákupy používají po poslední recesi na konci minulého desetiletí k podpoře ekonomiky i centrální banky USA nebo Japonska. Namísto státních dluhopisů, které vesměs skupuje americký Fed, bude ale pro ECB mnohem snadnější odkupovat od bank balíky firemních nebo hypotečních úvěrů.

Reklama

Související články

ČNB: Koruna by rozhodně neměla posílit

Přes nynější další oslabování koruny, jejíž kurz vůči euru dosáhl 21. srpna již magické hranice 28 korun, nehodlá Česká národní banka (ČNB) činit žádné kroky...

Výběr článků

Načítám