Hlavní obsah

Důvěra v ekonomiku mírně klesá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Důvěra v domácí ekonomiku v červenci opět mírně klesla. Souhrnný ukazatel důvěry se snížil proti červnu o jeden bod na 105,3 bodů (průměr roku 2005 = 100 procent). O bod v červenci sestoupil také ukazatel podnikatelské důvěry, spotřebitelská důvěra v porovnání s červnem klesla o 0,7 procentního bodu. Vyplývá to z nejnovějších údajů Českého statistického úřadu.

Článek

Spotřebitelé v porovnání s červnem očekávají v příštích 12 měsících oslabení celkové ekonomické situace i zhoršení své finanční situace. Naproti tomu se spotřebitelé i přes mírné zvýšení očekávání příliš neobávají nezaměstnanosti.

Podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit, se mírně zvýšil. Indikátor spotřebitelské důvěry se celkově oproti minulému měsíci snížil o 0,7 bodu na 101,8 bodů. V meziročním srovnání je důvěra nižší o 4,6 bodu.

V průmyslu se ve srovnání s předchozím měsícem mírně zvýšilo hodnocení současné ekonomické situace. Hodnocení celkové i zahraniční poptávky se meziměsíčně zvýšilo také. Dle mínění respondentů se zásoby výrazně zvýšily. Pro období příštích tří měsíců respondenti očekávají neměnnost výrobní činnosti.

Využití výrobních kapacit ve zpracovatelském průmyslu dosáhlo 88,6 %. Celkově se důvěra v průmysl vlivem zvýšení zásob oproti minulému měsíci, kdy dosáhla nejvyšší hodnoty od června 2000, snížila o 1,4 bodu na 108,2 bodů. V meziročním srovnání je o 5,3 bodu vyšší.

Stavební činnost se zpomalí a práce podraží

Ve stavebnictví se hodnocení současné ekonomické situace meziměsíčně nezměnilo. Hodnocení celkové poptávky se zvýšilo. Pro příští tři měsíce respondenti předpokládají zpomalení stavební činnosti a počítají s růstem cen stavebních prací. Zajištění práce zakázkami odhadují respondenti na 9 měsíců. Celkově se hodnota důvěry meziměsíčně zvýšila o 0,5 bodu na 102,8 bodů, ale je o 3 body nižší než před rokem.

V obchodu se hodnocení současné ekonomické situace ve srovnání s červnem mírně zvýšilo. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců se oproti červnu snížila, pro období příštích šesti měsíců se nezměnila. Podle mínění respondentů se zásoby v červenci nezměnily. Celkově se důvěra zvýšila o 0,3 bodu na 105,6 bodů, čímž vyrovnalo druhou nejvyšší hodnotu ve své historii. V meziročním srovnání je o 6,7 bodů vyšší.

Ve vybraných odvětvích služeb se podle respondentů v červenci nezměnilo hodnocení současné ekonomické situace. Hodnocení poptávky se snížilo stejně jako její očekávání pro příští tři měsíce. Očekávání ekonomické situace jsou pro období příštích tří měsíců téměř stejná jako červnu, pro období příštích šesti měsíců jsou nižší. Celkově se saldo indikátoru důvěry oproti minulému měsíci snížilo o jeden bod na 104,1 bodů. Je tak o 2,4 bodu nižší než v červenci 2006.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám