Hlavní obsah

Důchody se příští rok zvýší v průměru o 450 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Důchody by se příští rok měly zvýšit o 2,9 procenta, tedy průměrně o 450 korun. Plyne to z konvergenčního programu, který schválila vláda. Ministerstvo financí letos podle dokumentu počítá se schodkem veřejných financí 8,8 procenta HDP.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Článek

Podle ministryně financí Aleny Schillerové by inflace příští rok neměla překročit 2,3 procenta. „Zákonná valorizace penzí tak pro rok 2022 vychází na průměrných 450 korun,“ uvedla na Twitteru.

Konvergenční program je klíčový dokument pro přijetí eura. Popisuje rozpočtovou strategii vlády a plánuje vývoj veřejných financí v dalších letech. Ten nyní schválený počítá na příští rok se schodkem veřejných financí 8,8 procenta HDP. Podle Schillerové jde o materiál, který ukazuje záměry hospodářské politiky vlády až do roku 2024.

„Jeho součástí je i scénář, který pracuje s revizí daňového mixu a pokračováním důsledné redukce daňových výjimek,“ uvedla Schillerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám