Hlavní obsah

Drastická předpověď MMF: Krize potrvá do roku 2009

Novinky, aš, Bangkok Post, Bloomberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mezinárodní měnový fond (MMF) v noci na čtvrtek varoval, že současná krize potrvá celý příští rok. Americká ekonomika se bude propadat po celé první pololetí roku 2009 a do konce příštího roku nevzroste. Nejsilnější ekonomiky v první půlce příštího roku neporostou, ale také se nebudou propadat. Oznámil to jeden z předsedů organizace Patrick Cirillo. MMF o pomoc žádá například Bělorusko.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Šéf MMF Dominique Strauss-Kahn

Článek

Podle expertů MMF se v roce 2009 zastaví propad cen nemovitostí, což napomůže ekonomice USA zotavit se.

Podle MMF se světový růst ze současných čtyř procent zpomalí na tři procenta. V předchozích třech letech byl pětiprocentní. V posledním čtvrtletí letošního roku se v eurozóně a v USA očekává nulový růst.

Inflace ve vyspělých zemích se očekává podle MMF dvouprocentní.

Krize ale postihne i další země. Růst ve většině asijských zemí se zpomalí, pokud ne přímo zastaví. Asijské státy by však mohly být postiženy méně, protože pro krizi v roce 1997 zavedly přísnější regulace bank, nemají pevný měnový kurs a vytvořily si značné valutové rezervy.

Další propady trhů

Ve čtvrtek však pokračoval další propad asijských trhů, na Filipínách činil 4,63 procenta. Reagovaly tak na nepříznivé prognózy MMF a propad amerických trhů. Index Dow Jones ztratil 5,7 procenta, celkem 514 bodů, i když v jednu chvíli ztrácel 698 bodů. Byla to sedmá nejhorší ztráta. Technologický Nasdaq se propadl o 4,8 procenta.

Postiženy budou i africké státy a oblast Blízkého východu, kde se negativně projeví růst cen zboží.

MMF začíná pomáhat při řešení krize

MMF a Světová banka se již dříve vyslovily pro nutnost koordinovaného postupu při řešení krize, která se považuje za nejzávažnější od velké hospodářské krize z 30. let minulého století . Podle Cirilla není nutné opustit trend deregulace, ale je nutné zvážit zavedení regulačních rámců pro určitý druh finančních transakcí a zvážit a přehodnotit role ratingových společností.

O pomoc žádá i Bělorusko

MMF už začíná hrát významnou roli při řešení současné krize. Začal připravovat záchranné programy pro Island, Ukrajinu, Maďarsko a Pákistán. Naposled se na MMF obrátilo i Bělorusko, žádá o poskytnutí půjčky ve výši dvou miliard dolarů.

Šéf MMF Dominique Strass-Kahn k žádosti Minsku ve Washingtonu uvedl: "Globální finanční krize zasáhla běloruskou ekonomiku a její přístup k vnějším zdrojům."

MMF se v posledních letech angažoval především v Latinské Americe, naposled pomáhal Brazílii, Argentině a Mexiku, které se ocitly na prahu bankrotu. Zasahoval i při řešení asijské finanční krize z let 1997 až 1998, kdy pomáhal Thajsku, Jižní Koreji, Indonésii, ale také Rusku a Brazílii.

Sarkozy chce vést EU bez ohledu na české předsednictví

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy podle listu Le Monde chce vést unii do roku 2010 bez ohledu na to, že v čele EU příští rok stane Česká republika a pak Švédsko. Chce stát v čele zemí eurozóny.

Sarkozy se vyslovil pro vytvoření hospodářské vlády v eurozóně. Zejména příměří v konfliktu v Gruzii mu dává silné argumenty. Tvrdí, že kdyby nebyl v čele Evropy silný politik, tak by nebyla šance donutit Moskvu k ústupkům. A i na prosazení plánu řešení finanční krize je nutné, aby politik byl silný, říká.

Reklama

Související články

Pákistán je bez peněz, obrátil se na MMF 

Mezinárodní měnový fond ve středu oznámil, že ho Pákistán požádal, aby mu pomohl s řešením hrozící platební krize a insolventnosti. Plán na posílení ekonomické...

Výběr článků

Načítám