Hlavní obsah

Dovozní ceny paliv a energií v září meziročně stouply skoro o 90 procent

Téměř o 90 procent se v Česku letos v září zvýšily dovozní ceny paliv a energií. O třetinu pak zdražily v dovozu třeba kovové rudy či dřevo a kovové polotovary o více než desetinu. Vyplývá to z informací, které ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Chytrá Volba

Ilustrační foto

Článek

Lidé i firmy v Česku se v poslední době potýkají se značným nárůstem nákladů na energie. Nového dodavatele energií si musí hledat na 900 tisíc bývalých zákazníků společnosti Bohemia Energy, která ukončila činnost. Firma to zdůvodnila mimo jiné právě vysokým růstem cen energií. Podniky v zemi také zaznamenávají rychlý růst cen surovin.

Písařík: Byl to podraz bank. Klientům Bohemia Energy se omlouvám

Ekonomika

„V září 2021 pokračoval navzdory posilující koruně výrazný růst meziročních cen, ve vývozu o 7,5 procenta a v dovozu o 8,8 procenta. V meziměsíčním i meziročním srovnání se výrazně zvýšily ceny minerálních paliv, zejména ceny elektřiny a plynu,” sdělil vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš.

Dovozní ceny minerálních paliv - hlavně plynu, ropy, ropných výrobků a elektřiny - se v září zvýšily oproti loňsku o 88,6 procenta. Ve vývozu zdražila minerální paliva o 62,3 procenta.

Němečtí řidiči berou ztečí české benzínky

Ekonomika

V dovozních cenách významně zdražily také ruky kovů, kovového odpadu a dřeva, a to o 34,2 procenta. Ve vývozu to bylo dokonce o 63,7 procenta. U železa, oceli a neželezných kovů byl v dovozu nárůst o 12,7 procenta, ve vývozu 14,7 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám