Hlavní obsah

Dovozní ceny paliv a energií meziročně stouply o 124 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovozní i vývozní ceny minerálních paliv, zejména elektřiny, plynu, ropy a ropných výrobků, v říjnu meziročně dál výrazně stouply. Podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzrostly ve vývozu o 104,6 procenta a v dovozu o 124,2 procenta.

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V dovozu významně vzrostly i ceny ostatních surovin, a to o čtvrtinu. Růst cen energií, surovin, materiálů a polotovarů komplikuje život českým firmám, surovin a polotovarů je navíc na celém světě nedostatek.

„V říjnu 2021 ceny vývozu a dovozu meziměsíčně i meziročně rostly. V meziročním srovnání se ceny zvýšily ve vývozu o 7,5 procenta a v dovozu o 9,9 procenta. Enormního meziročního růstu ve vývozu o 104,6 procenta a v dovozu o 124,2 procenta dosáhly ceny minerálních paliv, zejména elektřiny, plynu, ropy a ropných výrobků," uvedl vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš.

Růst celkového meziročního indexu dovozních cen byl nejvíce ovlivněn právě značným zvýšením cen minerálních paliv. Významně rostly ale také ceny ostatních surovin, především rud kovů, kovového odpadu a dřeva, které zdražily o 25,2 procenta. Ceny polotovarů stouply o 11,9 procenta, vyšší byly zejména u železa, oceli a neželezných kovů. Chemikálie v dovozu zdražily zhruba o 11 procent.

Průmysl meziročně klesl. Problémy automobilek dopadají i na další odvětví

Ekonomika

Rozhodující vliv na vývoj celkového meziročního indexu u vývozních cen měl podle statistiků růst cen polotovarů o 14,5 procenta, především železa, oceli, kovových a dřevěných výrobků. Výrazně rostly již zmíněné ceny minerálních paliv i ceny ostatních surovin, které ve vývozu zdražily o téměř 58 procent. Ceny chemikálií stouply o zhruba 13 procent.

Po očištění o kurzový vliv stouply meziročně ceny ve vývozu o 12,7 procenta a v dovozu o 15,1 procenta. Meziměsíčně vzrostly v říjnu vývozní ceny o 1,5 procenta a dovozní ceny o 2,6 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám