Hlavní obsah

Průmysl meziročně klesl. Problémy automobilek dopadají i na další odvětví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průmyslová výroba v říjnu meziročně klesla o 4,9 procenta. Je to dáno přetrvávajícími problémy v dodávkách komponentů ve výrobě automobilů, což začíná postihovat také navazující odvětví. Ve většině průmyslových odvětví ale produkce rostla. Meziměsíčně byla produkce v průmyslu podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyšší o 0,9 procenta.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Říjnové výsledky průmyslu jsou do značné míry podobné těm zářijovým. Ve většině průmyslových odvětví produkce rostla. Problémy s dodávkami komponentů ve výrobě automobilů se však začaly projevovat i v navazujících odvětvích, například výrobě pneumatik,“ komentoval Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Výroba automobilů se proti loňskému říjnu snížila o třetinu. Pohoršila si také produkce pryžových a plastových výrobků a o více než čtvrtinu slabší výsledky zaznamenalo rovněž zpracování dřeva.

Ve srovnání s loňským rokem se naopak dařilo výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a tepla, která rostla o více než 10 procent. Produkce strojů a zařízení byla vyšší o 6,1 procenta, výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení si pak polepšila téměř o čtvrtinu.

Ceny v průmyslu i zemědělství razantně stoupají

Ekonomika

Nové zakázky ze zahraničí se v říjnu meziročně snížily o 4,3 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 3,6 procenta. „Druhý měsíc v řadě byl meziročně nižší objem nově nasmlouvaných průmyslových zakázek. I zde byl dominantní vliv autoprůmyslu podpořený vysokou srovnávací základnou v říjnu loňského roku,” uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová.

Nové zakázky v automobilovém průmyslu klesly o pětinu. Ztrátu zaznamenala také výroba počítačů a elektronických zařízení a rovněž produkce ostatních dopravních prostředků. Více zakázek mělo naopak slévárenství a hutní zpracování kovů, výroba chemických látek a chemických přípravků a produkce strojů a zařízení.

Druhý nejslabší měsíc

Podle analytiků říjnový vývoj průmyslu překvapil. Právě kvůli problémům v automobilovém sektoru totiž čekali větší propad.

„Z pohledu sezónně očištěné průmyslové produkce byl však říjen letos druhým nejslabším měsícem, a to hned po září. Nové zakázky si v říjnu opět připsaly mírný meziroční pokles, a to o dvě procenta,“ podotkl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Skladů a hal je navzdory boomu málo. Bojuje se o každý metr, říká expert

Ekonomika

Ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumberský očekává, že ve zbytku roku průmysl poroste, neboť situace v automobilovém odvětví a dodavatelských řetězcích se začíná pozvolna zlepšovat. „V každém případě ale bude platit, že průmysl i v závěrečném čtvrtletí roku nebude patřit k tahounům české ekonomiky,“ řekl s varováním, že růst by mohla zastavit další vlna epidemie.

Novák očekává, že v souhrnu za celý letošní rok průmysl vzroste přes osm procent. Jelikož ale průmysl vykazoval slabší hodnoty i loni, nepovažuje to za oslnivé číslo.

Výběr článků

Načítám