Hlavní obsah

Dopravu v Itálii ochromila stávka leteckých dispečerů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Letecká doprava nad Itálií se v pátek dočasně zastavila kvůli stávce řídících letového provozu. Letecké společnosti jako Alitalia nebo německá Lufthansa výrazně omezily lety nad Itálií a výluka postihuje i dvě linky Českých aerolinií.

Foto: Vít Rosenbaum

komunita rohan

Článek

Dva tisíce letových dispečerů protestuje proti vytvoření jednotného centra řízení letového provozu nad částí střední Evropy. Obávají se, že to pro ně bude znamenat ztrátu pracovních míst.

Sdružení leteckých přepravců Assaereo odhaduje počet zrušených letů celkově na 250. Nejvíce to odnese italská letecká společnost Alitalia, která už avizovala, že zruší 172 letů, z toho 94 mezinárodních.

České aerolinie upravily časy letů do a z Říma a Benátek tak, že letadla budou odlétat o dvě a půl hodiny později. Šlo o let, který za normálních podmínek odlétá z Prahy do Říma v 11:50 a zpátky se vrací ve 14:25 z Říma. Do Benátek odlétá linka z Prahy běžně ve 12:00, opačným směrem startuje ve 14:30.

Řídící letového provozu chtějí protestovat proti úmluvě, kterou Itálie podepsala v roce 1997. Dohoda počítá s vytvořením centra řízení letového provozu pro část střední Evropy, což je podle řídících proti duchu integrace řízení letecké dopravy nad Evropou, uvedla agentura Reuters.

Do projektu středoevropské centrály na řízení letového provozu v horním vzdušném prostoru, což je od deseti kilometrů výše, se vedle Itálie zapojilo také Rakousko, Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Slovinsko, Chorvatsko a Bosna a Hercegovina. Vznik centrály se předpokládá v roce 2005.

Reklama

Výběr článků

Načítám