Hlavní obsah

Doporučená psaní se prodraží. Pošta od ledna zvyšuje ceny

• Aktualizováno
Novinky, bož

Česká pošta od začátku roku zdraží o tři koruny doporučené a cenné zásilky, stejně jako poštovní poukázky typu A a C. Ve své páteční tiskové zprávě to uvedl Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

Foto: Novinky

Pošta o Vánocích.

Článek

„O tři koruny podraží vnitrostátní doporučená psaní všech hmotnostních stupňů a všechna vnitrostátní cenná psaní,“ uvedl ČTÚ.

Poukázky s urychlenou výplatou typu D při poukazované částce do tisíce korun zdraží o 14 korun, všechny ostatní poukázky o 3 koruny.

Cena obyčejného dopisu zůstane v lednu stejná. Od února však pošta zavede dvourychlostní doručování.

Česká pošta vymyslela dvourychlostní doručování. Ve výsledku jde o zdražení

Ekonomika

V prioritním režimu bude doručení do druhého dne stát o sedm korun více než dosud. U takzvaného ekonomického režimu se cena nemění.

Dvourychlostní režim podle dřívějšího sdělení pošty umožní „zefektivnění doručování“ a „odstranění výkyvů v kvalitě doručování“. A přinést má i úsporu nákladů.

Poštu z Číny třídí vězni ve Stráži pod Ralskem

Domácí

Pošta vychází z výsledků výzkumu, podle nichž většina zákazníků preferuje nižší cenu u listovních zásilek oproti rychlosti dodání.

Česká pošta v roce 2018 poprvé v historii skončila v červených číslech. Vykázala ztrátu 275 milionů korun oproti zisku 91 milionů v roce 2017. Reálná provozní ztráta bez započítání pohledávky vůči státu za univerzální službu však byla dokonce více než jedna miliarda korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám