Hlavní obsah

Domácí stravu Češi častěji nahrazují kupovanými jídly

Právo, jn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České domácnosti mění své stravovací návyky. Klasickou domácí stravu stále více nahrazují kupovanými hotovými jídly, která se jen ohřejí, a jejich příprava tak zabere minimum času. Lékaři ovšem upozorňují, že velká konzumace předpřipravených jídel může mít i určité dopady na zdraví.

Článek

"Největším rizikem je, že hotový pokrm, který člověk zakoupí v obchodním řetězci, bude obsahovat velké množství soli nebo konzervačních látek," upozorňuje Pavel Suchánek z pražského IKEM. Pozor by si podle něj měli dát hlavně lidé alergičtí na nějaké přísady.

Výrobci se snaží vyslyšet požadavky zdravotníků a snižují v potravinách obsah soli, sodíku, glutamátu i dalších rizikových látek. Naopak přidávají například vlákninu. Přesto pro hotová jídla platí, že při jejich nákupu by si měl člověk pečlivě přečíst údaje na obale, aby se vyhnul riziku.

"Lidé by měli například kontrolovat, zda nejedí příliš mnoho živočišných tuků na úkor rostlinných," řekl Suchánek.

Jiný životní styl

Horší než zamrazená jídla jsou podle Suchánka například smetanové výrobky nebo chipsy.

Mezi kvalitní potraviny patří ty, které se hluboce zamrazují až na minus 70 stupňů Celsia, což je vysuší. Takto upravené vydrží v mrazicích pultech obchodů, nebo dokonce při pokojové teplotě, aniž by se snižovala kvalita. Ani tyto potraviny by ale soudný člověk neměl jíst neustále.

Obchodníci i výrobci potravin přisuzují růst tuzemského trhu s hotovými jídly především životnímu stylu mladé generace, která považuje přípravu jídel za zbytečnou ztrátu času. Hotová jídla často nakupují i lidé s velkým pracovním vytížením a rovněž muži, kteří ovdověli nebo se rozvedli.

Klesá spotřeba hovězího i vajec

Se změnou stravovacích návyků souvisí i klesající spotřeba masa a vajec. Podle statistiků připadalo v roce 1995 na každého obyvatele ČR za rok 18,3 kilogramu hovězího, ale předloni už jen deset kilogramů. Ve stejném období klesla spotřeba vajec z 300 na 250 kusů na obyvatele a rok.

Spotřeba vepřového masa se naproti tomu příliš nemění, zůstává kolem čtyřiceti kilogramů za rok. Stoupla však roční spotřeba drůbežího z 13 na 24 kilogramů.

Určitou roli v tomto vývoji hraje i zdražování potravin, ale obecně platí, že to není rozhodující aspekt. Zatímco ceny potravin v České republice stouply za posledních deset let o 52 procent, příjmy obyvatel vzrostly za stejné období v průměru o 86 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám