Hlavní obsah

Dohoda mezi Pekingem a Washingtonem je na spadnutí

Novinky, bož

Spojené státy a Čína stojí před dosažením dohody na podmínkách omezené obchodní dohody. Výsledkem by měla být první vlna rušení cel, který na sebe v posledních měsících obě země uvalovaly. Uvedl to deník Financial Times s odvoláním na zdroje obeznámené s jednáním. Americké akcie v reakci na možný konec obchodní války posilovaly.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem na summitu G20 v japonské Ósace.

Článek

Zprávy o možném dosažení dohody povzbudily investory. Americký index S 500 připsal 0,9 procenta.

„Jsme velmi blízko velké dohody s Čínou. Chtějí ji oni, chceme ji i my,“ napsal na Twitteru americký prezident Donald Trump. Podle agentury Bloomberg je dohoda hotová a už čeká na podpis právě amerického prezidenta.

Jednáním prospělo, že Američané přišli s nabídkou na odstranění výrazné části uvalených cel na čínský dovoz. To byl totiž jeden z hlavních požadavků Pekingu.

Zároveň Spojené státy daly najevo, že by mohly zrušit rozhodnutí o clech na čínský dovoz v objemu 156 miliard dolarů (3,56 bilionu korun), jež mají v neděli vstoupit v platnost.

Američané doplácejí na Trumpova cla na čínský dovoz, stojí je skoro bilion ročně

Ekonomika

Čína se zase zavázala k nákupu amerických zemědělských produktů a dala Američanům jisté záruky v oblasti intelektuálního vlastnictví a měnové politiky. Právě na tato tři témata klade dlouhodobě důraz prezident Trump.

Obchodní válka mezi USA a Čínou trvá již od března 2018. Tehdy Trump podepsal první dekret o clech na čínský dovoz v ročním objemu zhruba 50 miliard dolarů (1,16 bilionu korun). Od té doby na sebe obě země vzájemně uvalují nová cla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám