Hlavní obsah

Trumpův kabinet jedná o ukončení některých cel na čínský dovoz

Novinky, bož

Kabinet amerického prezidenta Donalda Trumpa diskutuje o možném zrušení některých cel uvalených na čínský dovoz. V úterý to uvedl server listu Financial Times s odvoláním na pět zdrojů obeznámených s jednáními. Ústupek by mohl být součástí dohody, která by mohla přerušit obchodní válku mezi Washingtonem a Pekingem.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Americký prezident Donald Trump si v Pekingu potřásá rukou se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem.

Článek

Podle zdrojů Financial Times je na stole zrušení patnáctiprocentních cel na čínský dovoz v objemu 112 miliard dolarů (2,57 bilionu korun), jež byla zavedena od prvního září.

Tento krok by byl v souladu s klíčovým požadavkem Pekingu v jednáních o možném příměří.

„Ale Washington pravděpodobně očekává něco na oplátku, včetně zesílených opatření na ochranu duševního vlastnictví amerických firem, zajištění čínských nákupů amerických zemědělských produktů a podpis dohody na americké půdě,“ upozorňuje Financial Times.

Američané navíc hovoří o tom, že Peking by mohl zastavit plánované uvalení cel na další americký dovoz v objemu 156 miliard dolarů (3,58 bilionu korun) ročně.

USA a Čína se dohodly. Odložíme cla, oznámil Trump

Ekonomika

Obě strany k 1. září znovu zavedly cla na dovážené produkty, především na spotřební zboží. Američané plánují další poplatky k 1. říjnu a obě země počítají s dalšími sazbami k 15. prosinci, nenastane-li v jednání posun.

Americká cla se v úhrnu týkají čínského dovozu v ročním objemu 300 miliard dolarů (6,985 bilionu korun).

Třetí vzadu se směje. Spor Trumpa s Pekingem nahrává Evropě

Ekonomika

Obchodní válka mezi USA a Čínou trvá již od března 2018. Tehdy Trump podepsal první dekret o clech na čínský dovoz v ročním objemu zhruba 50 miliard dolarů (1,16 bilionu korun). Od té doby na sebe obě země vzájemně uvalují nová cla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám